/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Evészavarral küzdök évek ...
  

Evészavarral küzdök évek óta

ora 2013-03-22 00:12:16
Kedves Doktornő!
Evészavarral kapcsolatban keresném fel Önt. Sajnos már egy ideje küzdök a kényszerevéssel és egy időben bulímiás voltam. Nem kértem még soha segítséget, maga az első.
Van, hogy teljesen kijövök a kontrollból és eszek , eszek eszek. Utána mindig lelkiismeret furdalásom is van. Ez borzasztó érzés , főleg, hogy nem vagyok éhes, csak eszek, mert rossz kedvem van vagy mert ideges vagyok.
Van, hogy észre se veszem, hogy megint ezt csinálom. Sajnos megint kezdek "lent lenni", de nem estem vissza a bulímiába, csak rossz a közérzetem s mindig ezen jár az eszem, s kell egy bizonyos önkontroll is. Félek, kicsit.
Tudom viszont, hogy ha nem lenne ez a kényszerevés, nem lenne a másik problémám sem. És tudom, hogy ha nem lennék ideges, vagy ha nem lennék szomorú, nem lenne a kényszerevés. Sportolok is, de nem segít.
Hogy szüntessem meg?
Válaszát előre is Köszönöm!

Szakértőnk válasza a Evészavarral küzdök évek óta kérdésre

Kedves Levélíró!

Nem biztos, hogy csupán a te elhatározásodon múlik, hogy fel tudsz-e hagyni a kényszerevéssel. Persze, enyhébb esetekben ez is elegendő lehet a változtatáshoz, hiszen teljesen tisztán látod a problémát. Egy ponton túl azonban elképzelhető, hogy szakember segítségére, pszichés vezetésre van szükség.

A sport sokat segíthet a feszültség levezetésében, felszabadít, jókedvre derít. Az is jó lenne, ha az örömeidet, bánatodat is meg tudnád osztani a környezeteddel. Nyilván az az optimális, ha az embernek megértő és szerető családja van és vannak barátai is, akikkel megoszthatja az érzéseit. Nem írtál arról, velük milyen a kapcsolatod. Elsőként tőlük kellene segítséget kérned, beavatnod őket a problémádba. Talán kiderülhet az is, hol gyökerezik a problémád. Ha így nem sikerül javítani a helyzeten, akkor forduljatok szakemberhez (evészavarok kezelésében jártas pszichológus, vagy gyermekpszichiáter).

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések