/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Ilyenkor mit lehet tenni?
  

Ilyenkor mit lehet tenni?

ora 2013-03-21 18:12:57
Kb. 1 éve ismerkedtem meg egy nagyon kedves fiúval. Egy szakkörön találkoztunk, ahol kiderült, hogy egy iskolába járunk, csak ő két évvel felettem. Az is, hogy van egy közös barátunk! Nagyon örültem, hogy egy ilyen kedves, és hasonló érdeklődésű fiúval találkozhattam és barátkozhattam, de soha nem fordult meg a fejemben az, hogy esetleg tetsszen (vagy én tetsszek neki). Egy percig sem. Rövid idő alatt nagyon jóban lettünk (az iskolában minden szünetet együtt töltöttünk, persze a barátaink körében), aztán szép lassan az iskolán kívül is elkezdtünk találkozgatni, mint barátok. Aztán amikor szakítottunk a barátommal, nagyon magam alatt voltam. És Ő kérés nélkül türelmesen meghallgatott és megvigasztalt. És nem használta ki a helyzetet. Akkor lett a legjobb barátom. Soha nem voltam biztos abban, hogy tetszek-e neki, vagy sem, de nem sokat gondolkodtam rajta, mert nem mutatta jelét. Az egész nyarat együtt töltöttük, mivel kb. 20 perces buszút választott csak el minket. Az egyik barátja is gyakran velünk tartott, és őt is nagyon megszerettem. Szinte ők lettek a családom. Nagyon boldog voltam, és azt hittem, hogy ez sosem ér véget. De eljött a szeptember, az iskola, és ugyan akkor még távolinak tűnt, de már akkor is tudtam, hogy jövőre minden meg fog változni. Mivel a srác idén végzős, és jövőre egyetemre megy, nagyon féltem attól, hogy hogyan fog fennmaradni a barátságunk, ha csak nagyon ritkán találkozhatunk. Erről is beszélgettünk... és megegyeztünk, hogy nem hagyjuk ennyiben ezt a barátságot. Ilyen kevés idő alatt olyan fontos lett számomra ez az ember, mint a levegővétel. Természetes, hogy ha történt velem valami, ő volt az első, aki tudta, a legtöbb szabadidőmet vele töltöttem, és egyáltalán nem veszekedtünk. Számíthattam rá, bármi történt. Az egész világomat Ő jelentette. Egyszer mutatta csak jelét annak, hogy érez valamivel többet is irántam, de én féltem belemenni, nem tudtam, hányadán állunk, vagy egyáltalán mit kellene tennem. Hát nem tettem semmit. Két nap múlva jött a nagy sztorijával: egy bulin összeszedett egy csajt. És akkor megijedtem. Korábban is volt pár lány, aki tetszett neki, de egyiktől sem féltem, mert tudtam, hogy úgyse lesz semmi belőle. Később aztán találkoztak, és a legjobb barátom nagyon boldog lett. Szerelmes. Hálátlannak éreztem magamat, mert nekem is örülnöm kellett volna. Ehelyett nagyon magamba fordultam. Mindig is őszinte voltam hozzá, így megmondtam neki, hogy félek, hogy el fog hanyagolni, mire közölte velem, hogy ez annyira aranyos, és hogy nem, nem fog elhanyagolni, csak már nem fog annyit foglalkozni velem, mint eddig. Ezzel még meg is tudtam békélni. Valamennyire. De ahogy múltak a hetek, egyre inkább kezdtem azt érezni, hogy az a barátság (vagy több?) már nincs meg köztünk, ami eddig annyira boldoggá tett. Önző vagyok, ezt belátom, de el sem tudom képzelni nélküle az életemet. Neki vannak más barátai. Nekem nincsenek.
Most mit tegyek? Kérlek segítsetek! Nem tudom, mit tehetnék. Szörnyen szomorú vagyok, nem bírom elhinni, hogy a világom csak úgy kisétál az életemből... És hogy nem tehetek ellene semmit.

Szakértőnk válasza a Ilyenkor mit lehet tenni? kérdésre

Kedves Levélíró!

Valóban nagy veszteség egy ennyire közeli baráttal a kapcsolat lazulása. Szerintem először is azt lenne jó tisztáznod magadban, hogy akarnál-e többet barátságnál. Úgy tűnik, ami volt köztetek, kicsit túl közeli ahhoz, hogy egy párkapcsolat mellett fennmaradhasson. Így, hogy a fiúnak barátnője lett, az, ami volt köztetek, sajnos nem maradhatott, de kicsit távolabbról még lehettek barátok. Ez esetben azt tanácsolnám, próbálj más kapcsolatokat is felépíteni magadnak. Szerezz haverokat, barátokat, flörtölgess fiúkkal, hátha alakul valami, amitől újra kerekebbnek érzed az életedet. Az is jó megoldás lehet átmenetileg, ha nem egy közeli, hanem több, kicsit lazább kapcsolatot találsz. Amennyiben arra jutsz, hogy te szeretnél inkább a barátnője lenni, érdemes lenne ezt mielőbb egyértelműen megmondanod neki. Rövid ideje van együtt a lánnyal, valószínűleg még nem alakult ki köztük olyan szoros kötelék, mint ami köztetek van és ha esetleg most tovább próbál lépni, mert többet érzett irántad barátságnál, még lehet, hogy meggondolja magát és úgy dönt, megpróbálja inkább veled.

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések