/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Kedves kamaszpanasz
  

Kedves kamaszpanasz

ora 2013-03-11 18:59:01
http://www.kamaszpanasz.hu/szakerto/lelki_problemak/14949
Nagyon szépen köszönöm, a visszajelzést... Higgye el nekem, hogy próbálkozok barátkozni, de soha se volt siker élményem és a múltam valahogy kísért engem.. Nem megy a lépés, de el fogok kezdeni pszichológushoz járni... Van egy olyan érzésem, hogy menthetetlen és makacs vagyok, hogy elhiggyem, tényleg van remény számomra, mivel kiskoromban mindíg elutasítóak voltak felém, ezért is nem merek annyira lazán nyugodtan beszélgetni másokkal és félek felvenni a szemkontaktust.. szorongok és roszul érzem magam ha valamilyen kis szituációban, de egyedűl helyet kell álnom benne pl: ha rendelnem kell, vagy egy ruhatárba be kell tennem valamit... Bármelyikről is van szó mindíg hebegek habogok, és ez szánalmas.. Nem hiszek benne, hogy ha ezeken se bírok változtatni, akkor bármi máson tudnék-e... Minden esetre nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat.

Szakértőnk válasza a Kedves kamaszpanasz kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, az, hogy makacs vagy és nehezen hiszel abban, hogy volna remény a számodra, legfeljebb csak megnehezítheti kicsit, hogy változz, de egyáltalán nem akadályozza meg. Próbálj úgy gondolni erre az egész folyamatra, mely ahhoz vezethet, hogy jobban érezd magad, mint olyasmire, ami kis lépésekből áll, de folyamatos sikerélményeket és kellemes élményeket adhat. A működésed nem tud egyik pillanatról a másikra teljesen átalakulni, de lépésenként, idővel óriási változások tudnak bekövetkezni. A rendelős vagy a ruhatáras példád is lehet egy ilyen kisebb lépés például. Próbálj keresni helyzeteket, melyekben például rendelned kell és próbálj ki különféle viselkedésmódokat. Meglátod, egyre könnyebben fog menni, ahogy megéled, nem is olyan szorongató az ilyen helyzet, mint amennyire eleinte annak tűnt!

Azt írod, mindig elutasítóak voltak veled, ezért szorongsz, amikor helyt kell állnod egy-egy helyzetben. Kicsit olyan, mintha miközben azt figyelnéd, hogy vajon újra elutasítóak lesznek-e veled, észre sem vennéd, hogy gyakran nem utasítanak el és te is teljesen jól helyt tudsz állni! Kezd el figyelni ezeket az élményeidet is, tudatosítva magadban, hogy a teljes elfogadás és a teljes elutasítás között rengetek variáció van.

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések