/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Lehet ezen segíteni?
  

Lehet ezen segíteni?

ora 2013-02-28 18:25:05
Kedves kamaszpanasz!
Az én problémám 6 évre visszamenőleg alakult ki... Akkor voltam 10 éves.. A Nővérem kezdett kamaszodni, és mindíg gonosz volt velem. A családom pedig csak veszekedett... Az iskolában pedig mindig rossz jegyeim voltak és mindenki csúfolt... Egészen 3.-os koromtól mostanáig az életem nem változik jó irányba, csak megy megy.. Én pedig élek nap napután a semmibe. A nővérem ez évben töltötte be a 18-at. Én pedig most fogom a 16-dik életévemet... Még is úgy érzem megragadtam abban a 10 éves kislányban, és nem tudom miért, de nem akarok felnőni... Az agyam legalább is valamiért nem akar tovább lépni... Ön szerint mit tehetek?

Szakértőnk válasza a Lehet ezen segíteni? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt írod, 6 évvel ezelőtt akadtál el az életedben, ragadtál meg az akkori önmagadban. Így azt gondolom, fontos lenne tisztázni, hogy mi is történt veled akkoriban és feldolgozva az akkori eseményeket tovább élned az életedet. Írd le magadnak minél részletesebben az akkori fontosabb eseményeket arra koncentrálva, hogy benned milyen érzések és gondolatok kavarogtak. Akár el is képzelheted, hogy a mostani fejeddel mit tettél volna, hogy jobban érezd magad! Segíthet az is, ha őszintén beszélsz a történtekről, többek között nővéreddel és a szüleiddel is. Így tisztázhattok számodra fontos dolgokat és a segítségükkel más szempontból is értékelheted az élményeidet!

Ezenkívül pedig azt javasolnám, igyekezz fokozottabban a jelenre is koncentrálni. Figyelmeztesd magad újra és újra, hogy figyelj oda, mi történik körülötted,  milyen érzések és gondolatok vannak benned éppen aktuálisan, milyen céljaid vannak és hogyan tehetnéd teljesebbé az életedet. Fontos a múlt, de jelenleg éppen a jelenben vagy, így ebben tudod úgy alakítani a dolgokat, hogy jobban érezd magad. Tedd ezt!

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések