16 évesen..

ora 2013-01-22 19:35:30
Már öreg vagyok, hogy gyerek legyek? ... A másik: Ön szerint normális, hogy ha egyedül vagyok megmagyarázhatatlan érzéseim vannak? (nem tudom, de kis korom óta, olyan 9 éves korom ota érzem igy magam) .. Nem hinném, hogy depresszió, de annyira zavarodott elméjünek érzem magam mostanába, és minden kis hülyeségen agyalok.. Normális ez? vagy most hülyeségeket kérdeztem? :D

Szakértőnk válasza a 16 évesen.. kérdésre

Kedves Levélíró!

Szerintem 16 évesen egyáltalán nem vagy öreg ahhoz, hogy gyerek legyél. Ebben a korban, a felnőtté válás folyamatában, pont a gyerekség és a felnőttség között vagy és teljesen természetes, hogy egyszer az egyik, másszor a másik irányba billensz ki. Nyugodtan lehetsz néha kicsit gyerek! Inkább arra figyelj, hogy úgy váltogasd a gyerek és a felnőtt szerepet, hogy mindkettő a megfelelő alkalommal jelenjen meg az életedben.

Az érzéseiddel kapcsolatban azt gondolom, hogy sok furcsa érzés van bennünk és ezek lehetnek teljesen ellentmondásosak vagy kicsit irreálisak is. Ezzel kapcsolatban is van persze olyan kategória, ami már egyértelműen problémásnak számít, ha például neked vagy a környezetednek komoly szenvedést okoznak, esetleg akadályozzák a mindennapi működésedet. Nem írod, miféle érzések kavarognak benned, így nehéz bármi konkrétat válaszolnom. Talán segíthet a tisztázásukban és abban, hogy megtaláld a helyüket az érzelmi életedben és a kiváltó okaikat, ha leírod őket naplószerűen vagy beszélsz róluk valakivel, akiben megbízol. Az is lehet, hogy már ettől kevésbé furcsának érzed őket.  Amennyiben úgy érzed, ennál komolyabb a gond és tényleg "zavarodott elméjünek" érzed magad, beszélj erről egy pszichológussal, hogy együtt kiderítsétek, mi zajlik benned!

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések