/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Kérem segítsenek
  

Kérem segítsenek

ora 2013-01-13 12:31:07
Kedves Doktornő/ úr!
Végső elkeseredésemben fordulok önökhöz. Lelki állapotom egyre rosszabb amin változtatni szeretnék de sehogy se tudok. Évek óta küszködök ezzel a problémával ami hol rosszabb hol pedig javul. 21 éves vagyok túlsúlyos lány igazából erre vezetem vissza a problémáim okát. Számtalanszor próbáltam már lefogyni de az a típus vagyok akit ha valamilyen negatív érzelmi hatás ér az evésbe menekül és valahányszor elkezdtem a fogyókúrát mindig történt valami amiatt abba hagytam az egészet.
Mik ezek a problémák? Szerintem három dolog fontos az életben a család,barátok,szerelem. Hát nekem egyik sincs rendben.
A családi problémáim a következőek amióta az eszemet tudom a szüleim veszekednek esténként édesapám iszik. Anyukámat többször bántotta már de minket a testvéreimmel nem bántott soha testileg maximum lelkileg. Hárman vagyunk testvérek én vagyok a középső egy nővérem van és egy húgom ebből adódik a másik probléma sokszor össze fognak ellenem piszkálnak súlyom miatt vagy bármi miatt amit teszek például ahogy beszélek vagy levegőt veszek, eszek ezek miatt mindig szólnak valamit. Húgom ezek mellet a „rabszólgájának” tart mindig elvárja hogy mindent elintézzek neki én persze meg teszem neki csak hogy ne hisztizzen és piszkáljon de attól függetlenűl ugyanúgy cseszegett.
A szerelmi életemből is adódik némi probléma mivel nem vagyok egy vonzó személy ezért soha senkinek nem kellek mindig a legrosszabb emberekbe szerettem bele akik kihasználtak megaláztak és nem szerettek soha viszont. Még nem volt ezek miatt párkapcsolatom. A csalódásokat mindig próbáltam túl élni de mindig egyedül mert a barátaimban soha nem bíztam annyira hogy mindent elmondjak nekik.
Olyan típus vagyok aki szeret segíteni másoknak, tanácsokat adni és ezt szeretik is az emberek a barátaim többsége lelki szemetes ládának használt én meghallgattam őket de ők engem soha vagy ha mégis akkor látszik rajtuk hogy arra gondolnak közbe „ hogy kit érdekel ez” vagy „had mondjam már az én gondjaim”…
Egy éve nyáron besokaltam nem bírtam tovább a lelki terhelést a folytonos megfelelés vágy a családnak a csalodások a szerelemben és abarátok kihasználása túl sok volt pluszba a vizsga időszak miatt is streszeltem. Depressziós lettem több pánik rohamom is volt amik miatt orvoshoz kellett fordulnom aki nyugtatót írt amit egy hónapig szedtem is, tanácsolta hogy kezdjek el valami sportot. El is kezdtem kung fuzni. Eleinte javulni kezdett minden, újra az az élet vidám lány voltam mint régen. De most kezd minden ugyan olyan lenni volt egy újabb szerelmi csalódásom ami a padlóra a küldött. A barátaimat nem érdeklem szinte mindegyik párkapcsolatban él és inkább a párjaikkal vannak mint velem a többi barátom meg inkább csak olyanok akikkel jó elmenni bulizni de komolyan beszélgetni nem lehet meg azok is olyanok ha én keresem őket akkor találkozunk de ők engem nem keresnek.
Mostanában egyre több düh kitörésem van kis dolgokon is nagyon könnyen felkapom a vizet üvöltözök sőt van hogy neki megyek valakinek. Ezeket mindig megbánnom utána és magamat hibáztatom mindig eldöntöm változtatok magamon nem leszek ilyen de mindig jön valami ami miatt megint felhúzom az agyam vagy a padlóra küld újra elkezdek enni nem mozdulok ki a szobából stb. De a legrosszabb az egészbe hogy többször megfordult a fejembe az öngyilkosság gondolata. Még nem tettem semmit, de egyszer ha anyukám nem veszi ki a kést a kezemből akkor lehet megteszem.
Azért fordulok önökhöz mert szeretném mindenképp ezt megszüntetni ezt a depressziót ezt a folytonos hangulat ingadozást. Régen egy élet vidám lány voltam de mára egy agresszív állat vagyok és ezt mindenki szóvá teszi. Hiába próbálok változtatni egy két napig megy, minden happy majd történik valami és újra a gödör fenekén vagyok.
Tanácsot szeretnék kérni hogy hogyan tudnám ezt megszüntetni változni szeretnék de nem tudom hogyan tudom hogy a probléma velem van és magamban kell hogy meg oldjam de hogyan ????

Szakértőnk válasza a Kérem segítsenek kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, egy-két észrevétellel, tanáccsal nem fogom tudni megadni neked azt a segítséget, melyre szükséged lenne. Érdemes lenne inkább személyesen pszichológushoz fordulnod, hogy terápiás keretek között tudjon hatékony segítséget nyújtani ahhoz, hogy pozitív irányba változzon a saját magaddal és a másokkal való kapcsolatod is.

Addig is fontosnak tartanám kiemelni, hogy úgy tűnik, a súlyoddal kapcsolatban könnyen belecsúszol egy ördögi körbe, ha valamilyen negatív érzelmi hatás ér, az evésbe menekülsz, amitől bár átmenetileg talán kicsit jobban érzed magad, hosszabb távon mégis rengeteg negatív hatása van, amitől még rosszabbul érzed magad és még kevesebb pozitív dolgot tudsz beletenni az életedbe. Próbálj tudatosan más alternatívát találni az evés helyett, hogy megnyugtasd magad! Ilyen lehet az intenzív sportolás, a rajzolás, a naplóírás vagy bármi, ami segít, hogy kikerüljön belőled a feszültség egy része.

Azt is fontosnak tartanám, hogy elkezdjél tudatosan egyre jobban kiállni magadért, a saját igényeidért. Azt írod, a húgod a rabszolgájaként kezel, a barátaid lelki szemetes ládaként, a férfiak kihasználnak, stb. Ezek valóban olyan szerepek, melyekben sok feszültség gyűlhet össze benned. Érdemes lenne kicsit aktívabban megpróbálnod változtatni rajtuk és nem belemenni olyan helyzetekbe, amikor hasonló szerepbe kerülhetsz, hanem más, pozitívabb szerepeket keresni magadnak. Például a húgoddal kapcsolatban azt írod, nem segít, ha engedsz neki. Ezzel az erővel akár kipróbálhatnád azt is, hogy nemet mondasz neki, hátha hosszabb távon attól jobban érzed magad a vele való kapcsolatodban!

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések