/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Miért van ez?
  

Miért van ez?

ora 2012-12-31 00:09:50
Tisztelt doktor nő/úr!
15 éves lány. Mostanában borzalmasan lehangolt vagyok, és sokat jár az agyam azon, hogy nincsenek barátaim... Ilyenkor gombóc van a torkomba és majd megfulladok, mert senkim sincs... De álltalában magamat okolom és azt gondolom magamról hogy egy szellemi fogyatékos, esetleg elmebeteg ember vagyok... Már 2 éve egyfolytában ezen kattog az agyam.. Egyre lejjebb süllyedek és a nap minden percében folytogatom vissza a könnyeim.... Az apám is hasonlóképp vélekedik rólam.. Talán ezért is gondolom én is igy.. A kérdéseim a követlezők lennének:
- Hogyan tudnám elfogadni magam
- pozitívabban gondolkozni?
- Nem magamra venni amit mondanak rám?
Kérem segitsen, ön az egyetlen akihez már fordulhatok. köszönöm, hogy elolvasta.

Szakértőnk válasza a Miért van ez? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, fontos lenne megpróbálnod valamiképpen elhatárolódni apukád véleményétől, hiszen attól érzed magad kevésnek. Alakíts ki saját, kicsit reálisabb képet magadról! Tudatosítsd magadban, hogy az, ő mit mond rólad, egyáltalán nem biztos, hogy fedi a valóságot vagy hasonlít mások véleményéhez. Keress ellenvéleményeket, pozitív visszajelzéseket! Talán kicsit nehezebben veszed észre őket, mint a negatívakat, hiszen nehezebben illeszkednek a magadról kialakult képedbe, de biztos vagyok benne, hogy találkozol ilyenekkel is! Ha másképp nem megy, tanuládssal, érdeklődéssel, bármikor szerezhetsz pozitív visszajelzést a szellemi képességeiddel kapcsolatban! Az is segíthet, ha leírod, milyen viszonyban van önmagaddal akkor, amikor épp jobban érzed magad és ezt az írást előveszed, mikor lejjebb süllyedsz. Biztosan jobban éreznéd magad attól is, ha kiállnál magadért és nem fojtanád magadba az érzéseidet.

Amennyiben nem boldogulsz a helyzettel, fordulj bátran személyesen is pszichológushoz segítségért, hogy együtt kitaláljátok, hogyan alakíthatnál ki pozitívabb, reálisabb képet magadról!

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések