/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Tanácstalanság
  

Tanácstalanság

ora 2012-12-28 20:05:12
Tisztelt Doktornő!
Közel egy hónapja elhagyott a barátom.Több mint 2 évig voltunk együtt.Mindketten nagyon szerelmesek voltunk egymásba,legalábbis én nagyon.A kapcsolatunk alapvetően boldog volt,megtaláltuk egymás mellett a lelki társunkat,szinte azonos személyiségek vagyunk.Egy dolog azonban beárnyékolta a boldogságunkat:a féltékenység.Én is sokszor voltam féltékeny,de a barátom ennél sokkal egészségtelenebbül gondolkodott.Nagyon nehéz gyerekkora volt,sosem érezte igazán,hogy megbecsülik,emiatt lett ilyen mérhetetlenül önbizalom hiányos és kishitű,holott egy csodálatos ember,akit mindenki szeret.Az önbizalomhiánya miatt folyton féltékenykedett,nemcsak fiúkra,hanem gyakorlatilag mindenkire,rám is.A kapcsolatunk első évében minden tökéletes volt,nem nagyon voltak ebből adódó problémák,de egy éve már többször mondta,hogy sok vagyok neki.Korábban valahogy áthidaltuk a problémákat,de egy hónapja azt mondta,mivel folyton féltékeny és mellettem azt érzi,hogy nem ér semmit,már nem tud velem lenni,ezek miatt kiábrándult belőlem,nem tudja folytatni.Elképzelhetetlenül csalódott vagyok,hiszen én mindig ott voltam mellette,akkor is,amikor úgy bánt velem,mint egy ronggyal,szerettem őt azzal együtt,hogy nagyon sokszor volt rám megsértődve.Nem csináltam semmit,mégis itt hagyott egy ilyen indokra hagyatkozva. Ezzel szemben mikor szakított velem,azt mondta,hogy velem szeretné leélni az életét,de ehhez önbizalmat kell szereznie.Én sem tudom nélküle elképzelni az én életemet,ő számomra a tökéletes férfi,a lelki társam,tudom,hogy nem fogok még egy ilyen fiút találni.A barátnőim szerint nem szabad arra gondolnom,hogy visszajön hozzám.Szerintem sem fog,vagy ha mégis úgy dönt,az nem most lesz,mert biztos,hogy talál majd egy másik lányt.De nem hiszem,hogy az a lány jobban szeretné,mint én szeretem.
Ön mit gondol?El kéne felejtenem?Hogyan tudom feldolgozni ezt a szakítást?Mennyi idő,míg az ember rájön,mire képes,mire tud egy kis önbizalmat szerezni? Nagyon félek,hogy ő már túl lesz rajtam,mikor én még mindig csak őt szeretném visszakapni...
Várom válaszát!Nagyon boldog új évet kívánok!:)

Szakértőnk válasza a Tanácstalanság kérdésre

Kedves Levélíró!

Úgy tűnik, a barátod rettenetesen szenvedett a saját bizonytalanságától és ezért döntött végül így. Mint írod, "azt mondta,hogy velem szeretné leélni az életét,de ehhez önbizalmat kell szereznie". Gondolj bele, milyen rossz lehetett állandóan attól rettegni, hogy elveszít téged, mert sok vagy neki, nem tud megtartani. Biztos vagyok benne, hogy nagyon szeret téged, de úgy tűnik, saját magával vannak olyan mértékű problémái, melyek hosszabb távon ellehetetlenítették, hogy benne maradjon egy ilyen közeli párkapcsolatban. Azt javasolnám, ha felmerülne, hogy próbáljon meg egy pszichológus segítségével dolgozni önmagán, erősíteni az önbizalmát. Esetleg megpróbálkozhatsz azzal, hogy egy párkapcsolatnál kicsit lazább keretekkel tartod vele a kapcsolatot, találkoztok, jól érzitek magatokat együtt, hogy talán így oldódjanak a feszültségei és a nagyobb távolság és a kisebb elvárások miatt benne se legyen ilyen erős az elvesztésedtől vagy a meg nem feleléstől való félelem. Hátha így sikerül lassan újra közelebb kerülnötök egymáshoz.

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések