/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Leszbikus?! Csúfolódás?
  

Leszbikus?! Csúfolódás?

ora 2012-11-28 14:56:11
Kedves Doktornő!
Két kérdésem is lenne.
Az első: Van egy nagyon szép barátnőm, a padtársam. Mikor a haja hozzámér, nem is tudom... Folyton ő jár a fejemben, de nem merem bevallani és nem tudom eldönteni, hogy leszbikus vagyok-e. Tudna segíteni, hogy hogy ismerhetném magam illetve, ha tényleg az lennék, akkor hogyan mondhatnám el a szüleimnek? Nagyon félek!
Másodszor pedig az osztályomban a fiúk nagyon nem bírnak a hormonjaikkal. Folyton nyúlkálnak az előbb említett barátnőmhöz és legszívesebben az összeset pofon vágnám. Hogy tudnám kezelni a dühöm? Továbbá olyanokat mondanak nekem, hogy dagadt vagyok meg pattanásos, ami rettentő rosszul esik. Persze ezt nem mutatom ki, de már annyi mindent tartok magamban, hogy úgy érzem szétpukkadok. Visszavágni nem tudok nekik, mert mindenkit kinevetnek, jobban megaláznak. Mi a teendő ilyenkor? Köszönöm szépen előre is a válaszát! 14/L

Szakértőnk válasza a Leszbikus?! Csúfolódás? kérdésre

Kedves Levélíró!

Szerintem semmiképpen se címkézd még fel magad leszbikusnak! Egyrészt fiatal vagy még, nem alakult még ki teljesen a személyiséged és így a szexuális érdeklődésed sem. Idővel, ahogy egyre több tapasztalatra teszel szert, könnyen változhat benned ez az érzés, hogy esetleg a lányok vonzanának! A kamaszkor változásai közepette gyakran felbukkannak olyan gondolatok, érzések, melyek később el is tűnnek. Másrészt, az alapján, amit leírsz, kicsit úgy tűnik, mintha annyiféle érzés és indulat kavarogna benned, hogy nem lenne furcsa, ha kicsit elvesznél köztük vagy összezavarodnál tőlük. Azt írod, dühös vagy a fiúkra, mert a barátnőd iránt érdeklődnek, miközben téged bántanak. Érthető lenne, ha rájuk lennél dühös, amiért veled ilyen másképp viselkednek! Talán óhatatlanul is felbukkan benned a vágy, hogy minél közelebb kerülj a barátnődhöz és ezáltal hozzá hasonlóvá válj, hiszen őt olyannak látod, akit vonzónak találnak. Természetes lehet a kis bizsergés is, amit valószínűleg érzel, akár mint teljesen normális, szexualitástól mentes reakció arra, amikor a haja odaér a bőrödhöz. Biztosan szeretsz a közelében is lenni, hiszen barátnők vagytok, jól érzed magad vele. Az is érthető lenne, ha a fiúk társaságát viszont nem találnád vonzónak így, hogy bántanak. Ne vonj le ezek alapján elhamarkodott következtetéseket!

Azt javaslom, törekedj arra, hogy saját magaddal kicsit jobb kapcsolatba kerülj! Alakítsd úgy a külsődet, akár a barátnőd segítségével, hogy jobban érezd magad és keress olyan társaságot magadnak, akikkel pozitív érzéseket élhetsz át! Talán segítene kicsit a dühödet is kezelni, ha elkezdenél intenzívebben sportolni valamit! Biztos vagyok benne, hogy a bántások is elmaradnak, ha azt látják rajtad, hogy nem érdekel, mert jól érzed magad a bőrödben!

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések