/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Hogyan meséljem el a telj...
  

Hogyan meséljem el a teljes igazságot?

ora 2012-10-01 08:33:05
Tisztelt szakértő! 17 éves meleg fiú vagyok. Van egy srác, akit tényleg a legjobb barátomnak mondhatok, de néhány hónapja szerelmes is lettem belé. Egyik nyári buliba, amikor mindketten ittunk, rávettem magam, hogy bepróbálkozok nála szexuális értelemben is. Meglepő módon sikerrel jártam. Egyáltalán nem csak a szexre kell, mert tényleg nagyon szeretem őt. A nyári taktikámat azért csináltam, mert még mindig félek elmondani neki, hogy szeretem, és abban reménykedtem, hogyha jó lesz neki a szex, és majd lesz folytatás, idővel magától értetődő lesz az egész helyzet, vagy esetleg könnyebben el tudom mondani a dolgot. Sajnos még mindig nem tudtam magam arra rávenni, hogy bevalljam neki. Az első szex után úgy kerültem ki ezt, hogy annyit mondtam neki, hogy "a pia miatt volt minden, de ettől függetlenül jó érzés volt, így még folytathatnánk". Így utána volt olyan alkalom, hogy az én kérésemre többször is szexeltünk azóta, mert mondtam, hogy nekem milyen jó volt, és szeretném még. Ő azt mondta, hogy ez őt nem izgatja, de miattam megteszi. A viselkedéséből tényleg azt látom, hogy tényleg ez az igaz, egyébként mint barát, tényleg mindig számíthattam rá. A másik talán fontos információ még, hogy gyakran meg szoktuk egymást ölelni, de ezt van, hogy ő kezdeményezi, és ez már a szex előtt is így volt. Ami talán egy heteró kapcsolatban furcsa, így a sok tényezővel együtt látok valami reményt.
Azóta már elkezdtem neki bevezetni, hogy egy olyan dologról szeretnék vele beszélni, amit nekem nem egyszerű elmondani, és félek, hogy rá fog menni a barátságunk. Azt mondta, hogy a legközelebbi alkalommal, amikor személyesen találkozunk, mondjam el neki, mert akármi is az, ő nem fog engem kerülni. Persze ez egy szokásos szöveg, de attól tartok, ennek ellenére lehet rossz következménye. Azt mindenképp el kéne neki mondani, hogy szeretem őt, illetve egy korábbi meleg kapcsolatomat is el szeretném neki mondani, bár az utóbbiban nem vagyok biztos.
A leírtak alapján van esélyem? Hogyan mondjam el neki (valahogy, szépen bevezetve), hogy meleg vagyok, és hogy szeretem őt (ha egyáltalán)? Illetve a korábbi kapcsolatomról is merjek neki mesélni?
És még egy ide kapcsolódó kérdés: vajon le merjem smárolni? vagy esetleg tegyem meg ezt, és utána mondjam el neki, hogy azért tettem, mert...?
Köszönöm!

Szakértőnk válasza a Hogyan meséljem el a teljes igazságot? kérdésre

Kedves Levélíró!

Az alapján, amit írsz, úgy tűnik, mintha lenne köztetek egy nagyon szoros, mély barátság, ami mindkettőtök számára fontos. Te úgy érzed, szerelmes vagy belé, többet szeretnél, esetleg párkapcsolatot, miközben azt gondolod, hogy bár ő is nagyon szeret téged, belemegy a szexualitásba is, de ez őt mégsem izgatja. Sajnos elképzelhető, hogy ő nem meleg és ha valóban így van, akkor hiába szeret téged nagyon, talán mégsem lehetnétek boldogok egy párkapcsolatban. Azt gondolom, egy kölcsönös, szerelmi kapcsolathoz elengedhetetlen, hogy mindkét felet  "izgassa" a dolog, vonzódjon a másikhoz szexuálisan is, ne csak lelkileg, mint egy mély barátságban. Azt gondolom, mindenképpen érdemes lenne beszélnetek erről, tisztáznotok az érzéseiteket, hogy az esetleges félreértések, félelmek, vágyak, ne távolítsanak el titeket egymástól, amennyiben nem azt akarjátok. Talán segíthetne neked is, ha átgondolnád, hogy hogy érzel a barátságotokkal kapcsolatban és milyen kapcsolatot tudnál elképzelni kettőtök között, ha kiderül, hogy őt tényleg nem "izgatja" a dolog, nem partner egy lehetséges párkapcsolathoz. Azt gondolom, ha sikerül őszintén, nyíltan megosztanotok egymással az érzéseiteket, biztosan sikerül olyan kapcsolati formát találnotok, mely mindkettőtök számára megfele!

Hajrá!

 Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések