Pókiszonyom

ora 2012-09-19 22:27:17
Üdv
Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy hogy lehetne megszüntetni, csökkenteni a pókoktól és nagyobb bogaraktól való rettegésemet. Hiszen nem bántanak csak nagyok, szőrösek és hát... undorítóak. Nem akarok félni tőlük, mégis, mikor meglátok egyet rám tör a pánik. Egyszer még sírtam is miattuk.
Szeretnék megszabadulni ettől a problémától, ha tud/tudnak, segítsenek kérem
köszönettel b

Szakértőnk válasza a Pókiszonyom kérdésre

Kedves Levélíró!

 

Ahhoz, hogy megszabadulj az irreális mértékben megnövekedett félelmedtől, elsősorban a te döntésedre van szükség, hogy szembenézzél azzal, amitől félsz , leküzdjed a negatív érzéseidet és megtapasztald, hogy egy kis kellemetlenségen túl valójában nem annyira szörnyűek.

 

Kis lépésenként javaslom, hogy próbálj szembenézni a pókokkal és a bogarakkal. Próbálhatsz közeledni hozzájuk, de mindig csak annyira, amennyire úgy érzed, még elbírod viselni. Ismerkedj a velük, olvassál róluk, próbáld kirakni őket a lakásból, ha találsz egyet (nem kell megfognod, nem az a cél), akár szerezz valami pókos vagy bogaras tárgyat magadnak (dísztárgyat, pólót, ékszert, már ha nem zavar nagyon). Az a cél, hogy úgy érezd, nem érint meg mélyebben egy pó vagy egy bogár. Gondold végig, mit jelentenek számodra ezek az állatok, mely tulajdonságuk (sok lába van, ronda, hálót sző, stb) az, ami félelmet kelt benned? Mi lehet ennek a félelemnek, viszolygásnak a hátterében?

 

Amennyiben úgy érzed, hogy nagyon zavar, egyedül nem tudod leküzdeni a félelmedet és szeretnéd szakember segítségét igénybe venni, fordulj bátran pszichológushoz, hogy együtt rájöjjetek, hogy mi rejtőzhet a félelmed hátterében és megoldjátok a problémát.

 

ÜdvPyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések