/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Minden összefügg
  

Minden összefügg

ora 2012-09-18 08:45:01
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Egy eléggé összetett problémám van, amiről még nem beszéltem soha senkinek. Még kiskoromba kezdődött, hogy bepisiltem a doki azonban semmi testi problémát nem talált nálam, de elküldött pszichológushoz, ahova nem vittek el, mert nyilván kinövöm. Ki is nőttem...egy ideig...most 16vagyok és megint visszetért, mint valami rémálom, de az az érdekes, hogy csak itthon fordul elő velem, voltam yáron 1hetes táborba és nem volt semmi probléma. A szüleim már nem foglalkoznak ezzel, mert az én bajom, ha akarok rajta változtatni akkor menni fog, ezt mondták, ha tudnák mennyire szeretnék változatni ezen, de nem megy.Nem tudom, hogy mit tehetnék...
A másik problémám az, hogy rágom a körmöm és a bőröm állandóan szégyellem is nagyon de nem tudok róla leszokni, nagyon csúnya a kezem, de valahogy ebbe kapaszkodom.
Kiskoromban mindig vagdostam a talpam, ez akkor fel sem tűnt, hogy az vagdosás, sokszor annyira hogy komoly fájdalamt okozott még a menés is. Most a kezemet kezdtem el, kétszer tettem meg, de abba akarom, hagyni de amikor ezt teszem akkor mintha nem is én lennék..fölülről látom magam. Dédmamámat anyummal ápoljuk és a nyáron sok olyan dolgot kellett látnom, amire nem voltam felkészülve...ezt egyszerűen nem lehet feldolgozni, hogy majd egyszer megyek hozzá és már nem fog felkelni...rengetegszer megálmottam már a halálát....és félek is tőle rendesen. Egyébként vallásos vagyok...mélyen hiszek...sokszor ez a támaszom...a vallást nem nevelték belém hanem inkább én neveltem a családomba...sokszor elgondolkoztam azon, hogy beszélgetek atyával, de egyszerűen nem tudok megnyílni...se előtte se senki előtt...pedig nagyon szeretem Őt...sokat segített már minden téren...A suliban úgy teszek mintha minden ok volna és senki nem veszi észre rajtam, hogy őrlődök.
Előre is köszönöm a válaszát.

Szakértőnk válasza a Minden összefügg kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, az éjszakai bepisilés, a körmöd és a bőröd rágása, valamint a talpad vagdosása egyaránt jelei lehetnek egy fokozott feszültségnek, szorongásnak, mely így tud valahogyan levezetődni. Te is írod, hogy őrlődsz, ráadásul ezt igyekszel eltitkolni a környezeted elől. Azt gondolom, első lépésként nagyon fontos lenne, hogy felvállald, hogy problémáid vannak, rosszul érzed így magad, olyan dolgok vannak az életedben, melyeket egyedül nem tudsz feldolgozni.  Vannak olyan helyzetek, melyeket egyedül tényleg nem tudunk megoldani, akármennyire is így gondolják a szüleid. Ilyenkor kell segítséget kérni! Tedd meg bátran, állj ki magadért! Az atyával való beszélgetés nagyon sokat segíthetne. Fordulhatsz bátran pszichológushoz is, ha úgy érzed, hogy hatékonyabb segítséget kapj! Emellett segíthet még, ha elkezdesz naplót írni az érzéseidről, gondolataidról, megosztod a problémáidat egy barátoddal, elkezdesz intenzíven sportolni, vagy keresel valami eszközt, például a rajzolást, a versírást, a zenét, stb. hogy kifejezhesd, ami belülről őröl.

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések