/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Lelki problémák
  

Lelki problémák

ora 2012-08-28 11:06:16
Kedves szakértő!
14 éves fiú vagyok, és úgy érzem, a saját nemem iránt vonzódom (Remélem ez csak tinédzser kori zavar!), de ez most csak mellékes. A probléma apámmal van. A lényeg. Nagyon magas vagyok, kb 188 cm, és eddig nem akartam kosárlabdára járni. Apám nagy kosaras volt, válogatott csapatban is játszott. Miután az öcsém elkezdett kosarazni, engem is bevontak, pedig nagyon nem akart. Az edzők folyamatosan csak csodálkoznak, hogy milyen magas vagyok, mg hogy milyen ügyes vagyok, meg hogy én kinek is vagyok a fia. Kicsit kivételeznek is velem. Úgy csinálnak, mintha én egy profi kosaras lennék, pedig nem. Úgy érzem nekik csak a magasságom kell, nem pedig a tudásom vagy ilyesmi. Nem érzem magaménak ezt a dolgot. Úgy érzem, ez nem én vagyok. Egyre több az elvárásuk velem szemben, amit én elég nehezen tudok teljesíteni. Most leszek gimnazista, és eléggé rosszkor jönnek be az edzések is. A másik dolog, ami pontosabban apámra és rám tartozik.
Ugyanis én imádok táncolni. Apám ezt nevetségesnek tartja, nem vesz komolyan. Ha beszeretném neki mutatni az egyik mozdulatom, akkor azt mondja nem ér rá. Emellett nagyon keveset foglalkozik velem, mindent erőltet, de persze én soha sem kérhetek semmit. Bármi amit csinálok, az rossz neki. Ez miatt már 0 az önbizalmam. És még ugye itt van benne ez a saját nemem iránti vonzódás is, ami még inkább megnehezít mindent...Kérem segítsen!

Szakértőnk válasza a Lelki problémák kérdésre

Kedves Levélíró!

Fiatal vagy még, valószínűleg éppen kialakulóban van a személyiséged és vele együtt a nemi identitásod és a szexuális irányultságod is. Ne aggódj feleslegesen amiatt, hogy esetleg a saját nemedhez vonzódsz, mivel ilyenkor sok változás történik benned, lehet ez is csak egy felbukkanó majd eltűnő útkeresési kísérlet. Szerintem nagyon jó, ha tudod, hogy mit szeretnél csinálni, mi áll közel hozzád. Fontos lenne, hogy olyasmit csinálj, amit szeretsz és tényleg magadénak érzel és ne azért válassz valamit, mert mások azt akarják. Kezdj el fokozatosan kiállni magadért és tudatosítsd magadban, hogy apukád az apukád,tőled különálló önálló egyéniség. Nem te vagy, te egy másik önálló egyéniség vagy, saját gondolatokkal és érzésekkel, így neked is van beleszólásod abba, hogy mi fontos a számodra és ha különbözik a véleményetek, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a te véleményed és érzéseid kevésbé elfogadhatóak.

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések