/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Pszichiáter vagy csak ált...
  

Pszichiáter vagy csak általános orvos?

ora 2012-08-12 15:05:59
Jó napot!
Nekem van egy terapeutám, aki nekem azt mondta, hogy ő pszichiáter... Szüleim nagyon ellene vannak a terápiának, de betöltöttem a 18at, én fizetem az üléseket, szóval sok beleszólásuk nincs a dologba. De...
Utánanéztek a terapeutám pecsétszámának, akinek csak általános orvosi végzettsége van... ezen én is meglepődtem, és rákérdeztem a dologra, hogy van akkor most ez a dolog...
Erre ő azt válaszolta, hogy ő valójában most szakorvosjelölt, még egy év van vissza a szakvizsgájáig, de attól még ugyanazt csinálja, mint egy pszichiáter, egy kivétellel, hogy még nem írhat fel gyógyszert.
Ilyen esetben kijelentheti valaki, hogy pszichiáter? Engem őszintén szólva nem zavar a dolog, de sajnos szüleim nagyon rá vannak harapva a témára, és csak ezt hallgatom, hogy hazudik a terapeutám... elmagyaráztam nekik is a dolgot, hogy szakorvosjelölt... De nővéremtől azt kaptam vissza, hogy ő is csak ügyvédjelölt, mégse mutatkozik be senkinek se úgy, hogy dr. XY vagyok, ügyvéd... hiába van a tudás már mögötte, a papír még nincs meg, ezt mondta a nővérem.
Most akkor hogy van ez?
Köszönöm a választ!
Üdv!

Szakértőnk válasza a Pszichiáter vagy csak általános orvos? kérdésre

Kedves Levélíró!

Az orvosi diplomát az egyetem elvégzése után kapják az orvosok, "általános orvos" -ként. (Ehhez természetesen doktori cím is jár.) Ezt követően kezdődik meg a szakképzés, aminek a végén jár a te orvosod (pszichiáter szakorvosjelölt). Ettől függetlenül önállóan kezelhet betegeket, állíthat be terápiát, írhat gyógyszereket is (kivéve azokat, amikhez szakorvosi képesítés kell), tehát ezekre jogosultsága van. Biztos vagyok benne, hogy nem akart téged átverni semmivel. Úgy gondolom, hogy ha egyébként jó a kapcsolatotok, fejlődést ill. javulást tapasztalsz, akkor semmit nem befolyásol, hogy még nem szakorvos. A lényeg, hogy a tudása, a hozzáállása, a személyisége megfelelő.

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések