/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Szükséges ismeretek
  

Szükséges ismeretek

ora 2012-08-03 21:23:50
Kedves Doktornő!
Szeretném néhány kérdésben a véleményét kikérni. Több itteni cikket, illetve lélektannal és pszichoszexualitással foglalkozó könyvet olvastam el az utóbbi időben, és néhány témával kapcsolatban találtam számomra nehezen megérthető dolgot, és szükségesnek érzem ezeket tudni így 22 évesen.
1)Sajnos a családomban nincsen számomra férfi példaképem, határozottan úgy érzem, hogy nem kaptam meg a férfi családtagjaimtól a megfelelő ismereteket az élethez –(még a kezdeményezésemre sem)-, ezen belül a helyes konfliktuskezelési, illetve probléma-megoldási modelleket, hiteles felnőttség és férfiság tulajdonságaival kapcsolatos ismereteket. Mit javasolnak, hogyan és honnan lehetne ezeket az ismereteket megszerezni? A könyvek eddig sokat segítettek.
2)Olvastam olyat, hogy szükséges az érzelmileg való leválás a szülőkről a későbbi boldoguláshoz. Mit jelent ez pontosan?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Szakértőnk válasza a Szükséges ismeretek kérdésre

Kedves Levélíró!

Valóban nehezítheti a helyzetedet, hogy fiatalabb korodban nem volt olyan modelled, akinek a segítségével elsajátíthattad a felnőtt férfiszereppel kapcsolatos ismereteket, akihez hasonlítgathattad magad. Azt javaslom, járj nyitott szemmel a világban, figyeld, hogy mások milyen megoldásokat alkalmaznak, beszélgess olyan férfiakkal, akiktől úgy érzed, érdemes eltanulnod ezt-azt. A lényeg az, hogy tapasztalatokat gyűjts, próbálkozz és kialakítsd magadban, hogy mi az, amitt átveszel másoktól, amit magadénak érzel és mi az, amit nem. Az identitásod kialakításában fontos szerepet játszik a szülőkről való leválás is a férfiszerep elsajátítása mellett. Ezalatt lényegében azt értjük, hogy egyre határozottabb önálló véleménnyel, gondolatokkal,  érzésekkel rendelkezel és idővel megtanulod kifejezni ezeket. Tehát önálló emberként, egyéniségként határozod meg magad és bár fontos a szüleid véleménye, a sajátod is döntő fontosságúvá válik.

Minden jót!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések