/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Túl paranoid vagyok...
  

Túl paranoid vagyok...

ora 2012-07-28 17:08:09
Tisztelt kamasz panasz! Márk vagyok 17 éves. Egy hát talán nem olyan ritka gondal küzdök, túl paranoiás vagyok a szerelmi dolgokban.
Kb 1 hónapja van barátnőm. A kapcsolatunk jó, kieggyensúlyozott, mindent megbeszélünk meg is bízom benne telljes mértékben, a féltékenységem is csak természetes fokon van, ám mégis van egy nagy gond, nem bízom magamban oly annyira, hogy sokszor úgy érzem hogyha mondok valamit ami komolyabb dologgal kapcsolatos vagy kérdezek akkor rögtön úgy érzem kár volt megkérdeznem mert rosszat mondtam vagy kérdeztem és haragudni fog rám, de sokszor azt is érzem hogy bármit mondok az rosz. Tudom hogy ez nem jó, sokszor beszélek vele erről, ő rendkívül türelmes velem de én nagyon félek attól hogyha ezt nem hagyom abba, akkor elfogom veszíteni. Mindig azt mondja hogy kérdezzek abból sosincs gond és mindig megnyugtat amikor paranoid gondolatok járnak a fejemben hogy nincs semmi baj de én mégsem bízom magamban.
Talán az utóbbi időben sikerült ezt egy kicsit csökkenteni de nagyon sokat küzdök ezzel.
Látássérülésemből kifolyólag az sem ritka hogy amikor számítógépen beszélgetünk és a képernyőfelolvasó egy kicsit
máshogy hangsúlyoz komolyabb témákban akkoris rosszul érzem magam, hogy most mi lehet de aztán általában
megnyugszom. Azon is gondolkodtam már, hogy mivel ezekről leginkább csak írásban volt alkalmunk beszélni, és találkozni fogunk a napokban talán ezt élőben jobb volna vele megbeszélni és remélhetőleg egy élő hatásos beszélgetés segítségével lezáródik ez bennem és ezeknek vége lesz.
De ha nem akkor mit tehetnék?
Előre is köszönöm a segítségét!

Szakértőnk válasza a Túl paranoid vagyok... kérdésre

Kedves Márk!

Az alapján, amit írsz, kicsit úgy tűnik, mintha magaddal lenne problémád, saját magadban lennél bizonytalan, hogy elég jó vagy-e a lány számára. Mint írod: "...rosszat mondtam vagy kérdeztem és haragudni fog rám". Szerintem is érdemes lenne erről személyesen beszélgetned a barátnőddel. Segíthet, ha ki van mondva, hogy kicsit bizonytalan vagy, mert akkor te is oda tudsz figyelni rá, hogy ez ne akadályozzon annyira abban, hogy megbeszélj vele számodra fontos dolgokat és ő is odafigyelhet arra, hogy egyértelműen fogalmazzon, biztasson, hogy nyíltabb legyél vele. Egyébként azzal sincsen szerintem semmi baj, ha esetleg időnként megharagszotok egymásra! Ez együtt jár egy kapcsolattal és segít abban, hogy jobban megismerjétek egymást, kiderüljön, hogy mit szeretnétek, mi tud fájdalmat okozni. Találkozzatok, ismerkedjetek, beszélgessetek, érezzétek jól magatokat együtt és meglátod, enyhül majd a bizonytalanságod is!

Hajrá! Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések