/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / terápia dolog
  

terápia dolog

ora 2012-07-11 00:47:25
Jó napot!
Megint az a lány vagyok, akinek a terapeutája külföldön van. Most már én is külföldön vagyok, persze nem abban az országban, ahol ő. A terapeutám mondta, hogy jót tenne nekem a szabadság, mert az otthoni környezet "mérgező", és így tudnék sokat fejlődni a személyiségemben.
Már hosszú hónapok óta folytatjuk ugye a levelezést. Telefonálni is szoktunk. Nagyon aranyos, mindig sikerült lefaragnia a munkaidejéből vagy az ebédszünetből, hogy tudjunk 30-40 percet beszélni, aminek nagyon nagyon örülök. Legutóbb másfél órát beszéltünk, ott vigasztalt, kedves volt velem, aggódott értem, és addig nem is akarta letenni, míg le nem nyugodtam picit.
Viszont... kicsit a szemére hánytam, amiért nem válaszol minden kérdésemre. Erre ezt írta:
"Megértem, hogy nem vagy jól. beteg vagy, egyedül vagy, megértem, hogy vágysz ilyenkor még jobban a személyes kapcsolatokra, hogy tele vagy feszültséggel, sok minden sok most neked.
Azt viszont tudod, mert erről már beszéltünk, hogy ez egy terápiás kapcsolat. Ez azt jelenti, hogy ez rólad szól, a te fejlődésedről, hogy te haladj előre. Itt neked az a feladatod, hogy őszinte legyél, hogy elvégezd a feladatokat. Az én feladatom, hogy a szakmai tudásommal segítsem ezt a folyamatot.
Megbeszéltük a kereketeket, megvan az időpont, amikor levelezünk. Én mindenkivel szemben szeretem jól végezni a munkámat, ha veled dolgozok akkor is, ha veled foglalkozok akkor is, próbálom a tudásom legjavát beleadni. De te is tudod, hogy mellette másokkal is foglalkozok, és máshol is helyt kell állnom. Sosem ímmel-ámmal, elnagyolva, nagyjából foglalkoztam veled, ez eddig is így volt, és ezután is így lesz. Én ezt tudom belerakni ebbe. A te feladatod az őszinteség, itt a te érzéseiddel foglalkozunk, a te gondolataiddal, itt te vagy a középpontban, ez rólad szól. Ezért fordulhat elő az, hogyha az engem érintő kérdések felett esetleg elsiklok, mert ez nem rólam szól."
Haragszom rá. Azt hittem, ő más. Ha én kérdezek felőle, akkor nem válaszol. De ha ő maga mesél az anyukájáról, az orvosi egyetemről, az apukájáról, a bátyjáról, az első menzeszéről, meg egyéb személyes dolgokról... az nem személyes? Én össze vagyok zavarodva. Mert én ezt így nem értem akkor.
Most akkor hogy van ez? Megsértődtem. Nem írok neki vissza. Hadd aggódjon, hadd szenvedjen. A telefont se fogom felvenni, hiába hívogat meg ír sms-t. Megbántott.
Üdv és köszönöm a választ.

Szakértőnk válasza a terápia dolog kérdésre

Kedves Levélíró!

Szerintem nagyon jó, már csak a személyiséged fejlődése szempontjából is, hogy így le tudod írni a terapeutáddal kapcsolatos érzéseidet. Ugyanakkor, köztetek van egy terápiás kapcsolat, melyben teljesen természetes, hogy előjönnek olyan intenzív, pozitív vagy negatív érzések, melyek feldolgozásra várnak. Épp ezért lenne nagyon fontos a fejlődésed szempontjából, hogy a terapeutád iránti érzéseidet bevidd a terápiás teretekbe, hogy nyílttá váljanak és beszélhessetek róluk. Azt javaslom, a megbeszélt kereteken belül, amikor legközelebb beszélnétek akár email-es, akár telefonos formában, oszd meg vele is, amit most velem megosztottál, hogy együtt tudjatok vele kezdeni valamit és jobb legyen neked.

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések