/ Szakertő válaszol / Lelki problémák / Túlzott kötödés?
  

Túlzott kötödés?

ora 2012-07-02 10:31:08
Üdvözletem,szülő vagyok,de miután olvastam a válaszaitokat,gondoltam nem gond,ha tanácsot kérek.
Kislányom 11 éves,egyedüli gyerek.Sokat vagyunk együtt hármasban vele,egyedül kevés időt tölt.Rendszeresen sportol,jó tanuló.
A vakáció alatt több hetet tölt a nagyszüleivel,akiket szeret,és ők is nagyon várják,hogy velük legyen.Nagyszülőkkel a kapcsolata nagyon jó.Mégis az idén végig sírja az ott töltött napokat,stresszesen várja,hogy meglátogassuk őt.Korábbi nyarakon nem volt ilyen jellegű probléma,akkor is hiányoztunk persze neki,de nem ilyen stresszesen élte meg a kialakult helyzetet.
Eddig csak táborokban,erdei iskolában jött elő ez a ragaszkodás
Hogy tudnánk segíteni neki?
Mi lehet az oka ennek a helyzetnek?
Válaszotokat előre is közsönöm
Ny.-

Szakértőnk válasza a Túlzott kötödés? kérdésre

Kedves Ny!

Csak találgatni tudok, de az alapján, amit írsz, talán a kislányotok pont abban a feljődési időszakban van, amikor próbálja a helyére tenni magában, hogy az, aki éppen nincsen személyesen jelen az életében, attól még elérhető és szereti őt. Talán így, hogy az év többi részében ennyire sokat vagytok vele, nem igazán tudott még kialakulni benne stabilan, hogy amikor távol vagytok egymástól ti ugyanúgy szeretitek őt és jelen vagytok az életében. Szerintem beszéljetek vele erről és kérdezzétek meg, miért olyan rossz most neki, mit szeretne, hogyan lenne jobb neki a nagyszüleinél. Mondjátok el neki, hogy ő is nagyon hiányzik nektek, várjátok, hogy megint együtt legyetek, de örülnétek, ha jól tudná magát érezni így is, hogy távol vagytok egymástól. Lehet megoldás, ha többet beszéltek telefonon vagy gyakrabban meglátogatjátok, miközben azt erősítitek benne, hogy milyen jó, hogy végre kicsit elmehetett nyaralni. Hosszabb távon is igyekezzetek kicsit megtámogatni abban, hogy egyre önállóbb legyen úgy, hogy közben tudja, bármikor számíthat rátok.

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések