/ Szakertő válaszol / Csak lányoknak / Spermicid és tabletta
  

Spermicid és tabletta

ora 2013-08-19 00:24:11
Kedves Doktornő/Doktor Úr!
Két kédésem lenne:
1. Tablettát szedek, de szeretném valamilyen spermiciddel kiegészíteni a védekezést, biztos, ami biztos. Sajnos a Pharmatex hüvelykrémje nem vált be, mivel égő, viszkető érzést tapasztaltam és rettentően fájt, ha vizeltem. Esetleg van más hatóanyagú spermicid krém, mert az interneten nem igazán találtam, csak kúpot.
2. A nőgyógyászom azt mondta, hogy a tabletta fél órán belül felszívódik. Hogyhogy akkor a betegtájékoztatóban azt írják, hogy ha hányás/hasmenés lép fel a tabletta bevétele utáni 3-4 órában, akkor pótolni kell? Ezt csak azért kérdezem, mert laktóz érzékeny vagyok és gyakran fellép nálam hasmenés, de a tabletta bevételét követő 2-3 órában eddig csak kétszer fordult elő, illetve egyszer szinte közvetlenül utáni, de az volt az első tablettaszemem menstruációm 2. napján, de féltem, hogy túl nagy dózis lenne és gondoltam, nem lehet nagy baj, ha a harmadik naptól kezdem, így nem pótoltam. Mivel a tabletta beszedés után fél órával fordult elő a másik két hasmenés, így azokat nem pótoltam. Már a második levél második heténél járok és egy hete volt a tabletta bevétele utáni 2. órában a fentebb írt 2.hasmenésem, az előző még az első levélnél, de akkor még nem mertünk óvszer nélkül együtt lenni a párommal. A fentiek mennyire tudják elrontani a tabletta hatását?
Elnézést, ha zűrösen fogalmaztam.
Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Spermicid és tabletta kérdésre

Kedves Levélíró!

1. Nem tudok másik készítményt, de az én véleményem az, hogy nem is szükséges kiegészítő fogamzásgátlás.

2. Véleményem szerint fél óránál azért több kell a tabletta felszívódásához. Inkább 2-3 óra kell a teljes felszívódáshoz. Ha ezen időn belül erős hasmenés lép fel, akkor a tabletta hatékonysága kérdéses. Javaslom, hogy ezen időszak közelében különösen figyelj arra, hogy ne egyél/igyál laktóz tartalmú élelmiszert. Ha mégis menne a hasad, akkor az adott ciklusban javasolt óvszer használata.

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések