/ Szakertő válaszol / Csak lányoknak / kérdéses dolgok
  

kérdéses dolgok

ora 2012-10-18 22:52:44
Tisztelt Doktornő!
Egyszerre több kérdéssel is fordulok Önhöz. Először is az lenne a kérdésem: A barátommal lefeküdtünk, gumióvszert használtunk, amit időben felhúzott és semmi komplikácó nem történt, ezalatt azt értem hogy nem csúszott le és a végén megnéztük nem is szakadt ki. Az előző hónapban nagyon megijedtem mert a menstruációm 4 napot késett azt hittem hogy terhes lettem. Ha az óvszert felelősségteljesen használtuk, mint ahogy azt fentebb leírtam akkor számíthatok terhességre?
A másik kérdésem pedig az lenne hogy a saját megnyugtatásomra szeretnék óvszer mellé tablettát is szedni( amúgy ez tanácsos vagy a gumióvszer maga is elég?), de anyukámnak nem szeretném elmondani hogy mi a helyzet. Még nem töltöttem be a 18-at akkor a nőgyógyász írhat fel nekem fogamzásgátló tablettát? És az milyen ár körül mozog? Valamint hallottam hogy most már vény nélkül is lehet kapni valamelyik típust, annak mi a neve?
Válaszát előre is kösznöm:)
Anna

Szakértőnk válasza a kérdéses dolgok kérdésre

Kedves Anna!

Ha odafigyeltek az óvszer használata során, akkor nem kell terhességtől tartani (az óvszer Pearl indexe: 3-4, vagyis egy év alatt, óvszerrel védekező 100 nő között ennyi terhesség jön létre), megfelelő módszer lehet a védekezésre. Ha tablettát íratsz, akkor nem szükséges mellé óvszert használni (tartós kapcsolatban, alkalmi kapcsolatok esetén más a helyzet). Nem szükséges szülői kíséret nőgyógyászati vizsgálat esetén, a hormonális fogamzásgátló tabletták ára (három havi adag) 7-8 ezer Ft. Semmilyen hormonális fogamzásgátló nem kapható vény nélkül. Amire gondolsz, az spermicid anyag lehet. Ezt önmagában nem annyira javaslom, inkább csak kiegészítő módszerként (ha nem bízol eléggé az óvszerben).

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések