/ Szakertő válaszol / Csak lányoknak / Több kérdésem lenne
  

Több kérdésem lenne

ora 2012-10-11 16:02:24
Tisztelt Doktornő!
Több kérdésem lenne...
1. Vékonyszálú, festett vörös hajam van, másfél éve festem rendesen, festékkel, jobban mondva a fodrászom. Sosem volt sok hajam, úgy, ahogyan anyámnak sem. Elkezdtem még márciusban ricinusolajat használni, mert annyi sok jót hallottam róla, de mielőtt még megvettem volna, megkérdeztem róla a fodrászomat is. Egyetértett a hasznosságában, így hát használni kezdtem. Előírás szerint kentem fel a fejemre. Viszont júniusban azt vettem észre, hogy fésülködésnél sok haj marad az ölemben. De csak ilyen rövidek voltak, tehát az eltört hajvégeim potyogtak. De azért valahol aggódtam. A hajam kicsivel gyorsabban nőtt a ricinustól, de később visszacsökkent az eredeti tempójára a növekedése, vagyis úgy körülbelül 1 cm/hó (ami elvileg a téli növekedési ütem másoknál, nem a nyári). Július elején leálltam a ricinusról, mikor kezdtem aggódni, hogy kevesebb hajam van, mint eddig (ami valljuk be, akkor is csak a fele volt, mint másoknak).
Anyámnak segített a Bánfi hajszesz, attól sok haja lett, s erősek. Most azt próbálgatom. Ennek ellenére a hajam továbbra is hullik, s (ezt júliusban is észrevettem) nem csak rövid kis akármik, hanem hosszabbak is, de továbbra sem tövestől (az eredeti hajszínem sötétbarna, a festett pedig narancssárgás vörös, ezért látszódna a lenövés a hajszálon (kipróbáltam)).
Ez mitől lehet? Félek attól, hogy kihullik a hajam...
2. Ez a problémám két évvel ezelőtt jelentkezett először. Mindig jó alvó voltam, könnyen elaludtam, viszont nehezen tudtam felkelni, s simán átaludtam a nagyobb zörejeket is. Két évvel ezelőtt nyáron viszont előfordult, hogy nem tudtam elaludni, illetve napközben mindig álmos voltam. De aztán elmúlt. Viszont fél évvel később ismét előjött, s a második félévben a töriórák kétharmadát átaludtam. Nem azért, mert aludni akartam, hanem mert nem tudtam mit csinálni vele. Küzdöttem ellene, de nem ment. Pedig első padban ültem. Sok órán álmos voltam, annak ellenére, hogy rendesen aludtam éjjel.
Tavaly viszont durvábban jött elő. Akkor már ténylegesen nagyon sokat aludtam, állandóan álmos voltam, mindegy volt, mennyit alszom, akár csak 6-7-8 órát, akár többet. Több órán is aludtam, már nem csak a törin, a pörgős matekórán is előfordult, hogy keresztbe álltak a szemeim, s majdnem kifordultam a padból. Az idegennyelv szakkörön pedig már meg sem próbáltam küzdeni - ledőltem a padra, s aludtam. Rendszeresen álmodtam is ilyen alkalmakkor.
Idén is előfordult már, hogy elaludtam magyarórán, s ismételten nagyon fáradt vagyok napközben. Sajnos a kávé sem segít rajtam semmit.
Viszont tavaly nyáron történt egy olyan dolog, ami miatt eszméletlen nagy bűntudatot éreztem, s több, mint fél évig minden álmom ehhez kapcsolódott. Nem tudtam magamnak megbocsátani, gyakran álmodtam olyat, hogy sírok és jajgatok. Azóta elvileg meg lett bocsátva a vétkem. Ez állhat az alvászavarommal összefüggésben?
Idén nyáron egy számomra fontos személy megbántott. Akkor nem volt ilyen jellegű problémám, de azon a napon ledőltem az ágyra zenét hallgatni bánatomban, s aztán egy órával később keltegettek a társaim. Elaludtam.
3. Tavaly óta gyakran fájnak az ujjaim. Zsibbadnak. Bár ez főleg akkor, mikor éppen a vécén ülök, olyankor a bal kezem zsibbad és fáj, meg egy kicsit a szívem is. Ez szerintem a hideggel függ össze, amit most fogok írni; mikor tanulok, s ősz van és tél és tavasz (vagyis az ősztől tavaszig terjedő idő), olyankor előfordul, hogy nagyon nehezen megy az írás, az ujjaim elhidegülnek és merevek lesznek. Ez ellen nem tudna nekem esetleg valamit mondani?
4. Az a helyzet, hogy a kebeleim elég béna alakúak. Igazából semmi bajom velük, csak az, hogy a formájuk miatt nehezen találok magamra melltartót. Nem akarom növelni őket, az nem érdekel, de valamiféle torna(?), vagy módszer létezik arra, hogy a formájukon kicsit változtatni tudjon az ember?
Nagyon köszönöm.

Szakértőnk válasza a Több kérdésem lenne kérdésre

Kedves Levélíó!

Az 1-2. kérdésed akár még összefüggésben is lehet. Mindenképpen javasolt lenne egy laborvizsgálat (háziorvosod ki tudja írni neked), mert elképzelhető hogy hormonális eltérés vagy akár vészegénység áll a panaszok hátterében. A vizsgálat mindkét tekintetben informatív lesz.

A Bánfi hajszesszel kapcsolatban sajnos nincsen információm. Ha ennyire nagyon hullik a hajad, akkor szerintem a festést és egyéb macerálást egyelőre fel kellene függeszteni, hiszen csak még továb ront a helyzeten.

Amennyiben nem találnak eltérést, akkor javasolt lenne multivitamin szedése és minél több pihenés, kikapcsolódás, illetve rendszeres sport. Használd ki a hétvégéket, aludj annyit, amennyit tudsz. Nappal csak akkor dőlj le, ha ez nem zavarja az éjszakai pihenésedet!

3. Az ujjak elfehéredése, zsibbadása, merevsége az ún. Raynaud-jelenség, amely nem feltétlenül betegség, felléphet teljesen egészségesekben is. Javaslom, hogy ha felkeresed a háziorvosod, ezt is említsd meg neki.

4. A mellizmok tornája mindenképpen javasolt, erre naponta néhány perc is elegendő. A mellek feszesebbek lehetnek a torna hatására, kissé megemelkednek. A neten sokfél gyakoratot találhatsz, ha rákeresel.

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések