/ Szakertő válaszol / Csak lányoknak / nagyon aggodom
  

nagyon aggodom

ora 2012-05-03 18:25:44
Kedves Doktor Nő/Úr, nagyon aggodom hogy terhes lehetek. A heten volt egy vedekezes nelkuli szexualis kozosulesem, stabil kapcsolatom van, de 17 evesen nem szeretnek gyereket, a szuleim nem tudnak semmirol, nem tudok veluk megbeszelni semmit. Parommal mindig ovszerrel vedekezunk, azonban megtortent ketszer, hogy az kilyukadt, es 72 oras gyogyszert kellett bevennem egymas utan ket honapban. Utana megjott rendesen a menstruaciom, marcius 8adikan, de azota tobbet nem jott meg. Gondolom azert nem jott meg mert a gyogyszer bekevert es hormon zavart okozott. Emiatt csinaltam tobb terhessegi tesztet is es mind negativ lett. De most amiatt aggodom leginkabb hogy a heten volt ez a vedekezes nelkuli dolog, viszont nem elvezett belem a parom, tobbszor volt aktus egymas utan, es mindketten ittasak voltunk elegge az a baj. Biztos benne hogy nem elvezett belem, en is emlekszem es tudom hogy nem elvezett belem de nagyon aggodom meg mindig. Tobb baratnom/baratom is csinalja vedekezes nelkul, megszakitasosan mar sok ideje es meg semmi problemajuk nem volt, es biztatnak hogy en se feljek, de en nagyon felek es ideges vagyok... Mennyi eseje lehet hogy teherbe eshetek, ha nem elvezett belem? Es mi lehet az oka hogy mar egy jo ideje kesik a menstruaciom?

Szakértőnk válasza a nagyon aggodom kérdésre

Kedves Levélíró!

A késés oka valóban lehet az is, hogy nagyon (duplán) összezavartad a hormonrendszeredet. Viszont a terhesség az, amit első körben ki kellene zárni. A megszakításos módszert senkinek nem ajánlom, aki biztosan nem akar babát (az más eset, ha nem akkor probléma, ha "besikerül" egy pici). Nem megbízható módszer és sajnos viszonylag sok nem kívánt terhesség fogan meg mellette. Úgyhogy használjatok óvszert (előírás szerint, így a szakadás esélye minimális). Ha ez nem megfelelő, akkor írass fel fogamzásgátló tablettát.

Most pedig csinálj egy tesztet és ha negatív, akkor megnyugodhatsz. Ettől függetlenül egy nőgyógyászati vizsgálat mindenképpen indokolt a vérzés kimaradása miatt.

Üdv:



Dr. Szimuly Bernadett
Ha tetszett a válasz, oszd meg másokkal is!