/ Szakertő válaszol / Betegségek és fertőzések / Mikor áll vissza a görbül...
  

Mikor áll vissza a görbületem?

ora 2009-03-29 11:27:44
Nemsokára fűzőt, valószínűleg a kemény műanyag korzettet kell majd hordazom. Nagyon fájdalmas lesz? Mikor áll vissza a görbületem egyenesre kb?
14/l vagyok és a jobb medencém 1 cm-rel feljebb van a baltól. Reggelente szokott fájni. Hamarosan befekszek az ortopédklinikára speciális gyógytornát tanulni. Plusz lesz majd fűzőm (valszeg ilyen görbületre már korzett) és a bal lábam belül is kívül is 1 cm-rel meg lesz emelve...lenne pár kérdésem ehhez: Fájni fog nagyon, mikor rajtam lesz? Hány év mulva fog visszaállni a görbületem?

Szakértőnk válasza a Mikor áll vissza a görbületem? kérdésre

kedves 14 éves!

  A fűző viselésének célja, hogy a kóros görbületeket fokozatosan korrigálja, tehát ez nem egy drámai kínzóeszköz, ami nagy nyomással hat a görbületekre, ezért min. kellemetlenséggej jár a viselése, de komoly fájdalmat nem szabad, hogy okozzon.Serdülőkorban különösen fontos a használata, mert a csigolyaoszlop még nincs elcsontosodva, s a görbületek korrigálódnak. A növekedés befejeződése után már nincs értelme viselni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek beálltakor a gerincferdülés megszűnik. Előfordul, hogy nem kell megvárni ezt a 18-21 éves kort, ha a kóros görbületek korrigálódnak, hamarabb le lehet venni. FONTOS! A fűzőkezelés alatt elengedhetetlen szakképzett gyógytornász által vezetett torna, ill. az úszás.A fűző lekerülésekor a megtanult tornát folytatni kell.

Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos

Hirdetések