/ Szakertő válaszol / Betegségek és fertőzések / Pár kérdés a kullancsról
  

Pár kérdés a kullancsról

ora 2014-04-28 20:54:32
Tisztelt Doktornő!
Nemsokára ittvan a Majális és a szabadban leszek a barátaimmal. Mivel már ilyentájt is lehet kullancsal találkozni, lenne egy pár kérdésem. Nekem még szerencsére egy se volt, de szeretnék kicsit jobban informálódni. A kérdésem az lenne, hogy milyen testrészeken szokott előfordulni, és hogy észrelehet venni tapintásból is? mivel én attól tartok nem tudnám megkülönböztetni a szemölcstől. Kicsit félek, mivel már sok rossz hirt hallottam rólla és bizonytalan vagyok
Előre is köszönöm! Üdvözlettel.

Szakértőnk válasza a Pár kérdés a kullancsról kérdésre

Kedves Levélíró!

Lényegében bármelyik testrészen előfordulhat és ha jobban megnézed, el lehet különíteni anyajegytől vagy szemölcstől (meg szerintem egyébként is tisztában vagy azzal hogy ilyenek vannak-e a testeden ). A hajas fejbőrt is érdemes átnézni, mert itt is megbújhatnak. Ha kullancsot találtok, akkor csipesszel érdemes megfogni közvetlenül a bőröd felett és csavaró mozdulattal kiszedni. Ha a feje benn szakad, ne piszkáld, pár napon belül kilökődik. A kullancs helyét érdemes lefertőtleníteni (Betadine).

Amennyiben a környéke bepirosodik, a csípés után pár héten belül láz vagy erős fejfájás jelentkezne, esetleg a csípés környékén gyűrű alakban terjedő piros folt keletkezne, akkor el kell menni a háziorvoshoz.

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések