/ Szakertő válaszol / Betegségek és fertőzések / bokatörés 13 éves fiú
  

bokatörés 13 éves fiú

ora 2013-09-07 20:51:09
Én egy 13 éves fiú vagyok.
Sajnos a nyári szünet utolsó napjaiban (aug. 29.) fára mászás közben az egyik ág letört alattam. Olyan rosszul értem talajt, nagyon csúnyán beütöttem a jobb lábamat.
Sajnos már az első pillanatban nem tudtam ráállni. Féllábon elugráltam az ajtóig és ott a kint levő székre leültem és 'beszóltam' a szüleimnek, hogy baj van.
Amikor apám meglátta a lábam nagyon megijedt. (Mint később kiderült nem ok nélkül.)
Apám autóval elvitt a legközelebbi traumatológiára, ahol a szükséges vizsgálatok során kiderült, hogy eltört a bokám.
Mivel azonban a törés helye és annak a környéke nagyon fel volt duzzadva, így elmondta az orvos, hogy nem tud végleges gipszet feltenni, mert ahogyan el kezd lelohadni a duzzanat annál inkább kezdene el lötyögni a lábamon és nem tartaná a törött csontot. Így 1 hétre kaptam egy gipszsínt a lábamra.
Tegnapelőtt (szept. 5.) voltunk a kontrollon, ahol kiderült, hogy valamilyen okból nem apadt le olyan mértékben a duzzanat a lábamról, hogy véglegesíteni lehessen a gipszet. De viszont az már biztos (a jelenlegi állás szerint), hogy jövő héten pénteken (szept. 13.) végleges gipszet kapok. Amikor a kezelőorvostól megkérdeztük, hogy "fekvőgipszet vagy járógipszet" kapok, nem reagált rá semmit.
1. Ön szerint fekvőgipszet vagy járógipszet kapok?
2. Amennyiben fekvőgipszet kapnék, ön szerint mennyi ideig lesz a lábamon?
3. Mikor mehetek majd iskolába?
4. Ilyen esetben szoktak-e adni felmentést pl. tesi óra alól? (gipszlevétel után)
5. Amennyiben igen. Mennyi időre szólhat a felmentés?
A megtisztelő válaszaikat előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a bokatörés 13 éves fiú kérdésre

Kedves Levélíró!

Szerintem esetedben a járógipsz reális, ezzel akár iskolába is mehetsz, gondolom, muszáj is. Természetesen amíg a gipszet viseled, illetve ezt követően még néhány hétig indokolt a testnevelés alóli felmentésed. Később is csak fokozatosan lehet növelni a terhelést. Hogy pontosan mennyi ideig nem tornázhatsz, az a javulás ütemétől is függ, ezzel kapcsolatban feltétlenül kérd ki a traumatológus véleményét.

Üdvözlettel (és jobbulást!):

 Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések