/ Szakertő válaszol / Betegségek és fertőzések / 1 típusú cukorbetegség
  

1 típusú cukorbetegség

ora 2013-03-15 19:22:30
Tisztelt Doktor/nő!
Ma kerültem erre az oldalra, és azonnal érdekes dolgokra találtam. Nálam 2012 novemberében diagnosztizáltak 1 típusú cukorbetegséggel. Az orvos, akihez járok, azonnal mindenféle elővizsgálat nélkül inzulinra állított. Semmi kórházba fektetés, hogy ott beállítsák, semmi vérvétel, csak az amit én mondtam neki. Persze nem hazudtam, hiszen a 24-es cukorral nyilvánvaló volt a probléma, de akkor is hiányoltam ezeket a vizsgálatokat. Azóta inzulinozok, mindenféle vizsgálaton részt vettem (pl. szemészet, hasi ultrahang, labor, EKG) Amit nem értek, és nem tudok hova tenni, mikor mindent betartok, mindent pontosan úgy csinálok mint napokon keresztül mikor jó a cukrom, és hirtelen 11-es lesz? Semmit nem mondott az orvosom, sem ezzel kapcsolatban, sem pedig az Addison kórral, sem a lisztérzékenységgel, sem a pajzsmirigy rendellenességgel kapcsolatban. Sokat tornázom, jógázom, egészségesen táplálkozom, és igyekeztem a stresszt is száműzni, de még mindig előfordul ez a hatalmas ingadozás mint pl egy nap 3,7 picit később 11-es. Hál Istennek már ritkábban, de nagyon zavar, a szövődményeket szeretném elkerülni. Mit tehetnék még jobban?
Köszönettel
Adrienn 35 éves nő

Szakértőnk válasza a 1 típusú cukorbetegség kérdésre

Kedves Adrienn!

Ilyen magas (24 mmol/L) vércukorral nem is volt kérdés az inzulin. Az 1. típusú diabéteszben egyébként csak az a kezelés lehetséges (tablettás kezelés nem). A felsorolt vizsgálatokat mindenképpen el kell végeztetni, méghozzá rendszeresen. Ennek az az oka, hogy folyamatosan követni kell, hogy a magasabb vércukor értékek nem károsítják-e a különböző szerveket. Az ingadozás hátterében sokféle ok állhat, pl: naponta eltérő fizikai terhelés, stressz. Előfordulhat az is, hogy a bedáshoz használt tű hosszának változtatása, vagy másik testtáj választása is segíthet a probléma megoldásában. Egyeztess a gondozó diabetológussal, neki nyilván lesznek egyéb ötletei is.

A pajzsimirgy működését laborvizsgálatokkal könnyen lehet ellenőrizni. A cöliákia pedig olyan betegség, aminek az esetek nagy részében jól meghatározott tünetei vannak. Ha ilyeneket nem tapasztalsz, akkor különösebb aggodalomra nincs ok.

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések