krónikus candida

ora 2012-11-27 01:12:59
Kedves Doktornő!
Én egy 23 éves lány vagyok. 5 éve élek párkapcsolatban és körülbelül a kapcsolatunk kezdete után fél évvel elkezdtem fogamzásgátlót szedni. Körülbelül ehhez az időszakhoz tudom visszavezetni azt, hogy rendszeresen candidám van. Ez idő alatt elfogyasztottam 4 orvost. Egyszerűen nem műlik el semmitől. Volt egy időszak mikor krónikus hasmenésem volt, de az már helyrejött. Jelenleg még mindig a hüvelygombával küzdök és candida diétázom, vagyis igyekszem betartani, hogy ne egyek élesztő ételeket, főleg teljeskiörlésű lisztből készült ételeket készítek és fogyasztok, alkalmanként fogyasztok fehér lisztet, a cukrot lecseréltem nyírfacukorra.
A tüneteim abban nyilvánulnak meg, hogy enyhén folyásom van, az még annyira nem drasztikus, de mikor a párommal együtt vagyunk, rendszeresen fáj, ég, olykor csíp. És körülbelül így telt el az 5 évünk, ami nagyon elkeserítő, hiába járok orvostól orvosig...
Rengeteget olvastam a candidáról és én mindig is mondtam az orvosomnak, hogy a fogamzásgátló okozza nálam ezt. Úgy gondolom, hogy ezért is egyre gyakoribb a hüvely gombás fertőzése a nőknél, mert az orvosok egyre jobban egyre sűrűbben írják fel a fogamzásgátlót a nőknek (már akár bőrproblémákra is...)
Mit gondol, érdemes lenne abbahagynom véglegesen a fogamzásgátló szedését? Én már csak ebben látok reményt. Korábban tartottam egy 5-6 hónapos szünetet és akkor úgy éreztem, hogy sokkal jobb volt a helyzet, ha még diétáztam volna mellette, talán meg is gyógyultam volna, mindemellett a libidóm is visszatért. Igaz a pattanásaim előjöttek újra, pedig már nem vagyok tinédzser, de inkább ezt választom, minthogy a candidával küzdjek egy életen át.
Elnézést kérek a hosszú levelem miatt, de már nagyon el vagyok keseredve és félek is, hogy ennek nem lesz jó vége :(
Várom mielőbbi válaszát!
Üdvözlettel:
Szandra89

Szakértőnk válasza a krónikus candida kérdésre

Kedves Levélíró!

Tény és való, hogy a hormonális fogamzásgátlók hajlamosítanak gombás fertőzésre. Igazából semmit sem veszthetsz azzal, ha kipróbálod, megoldja-e a problémát a tabletta elhagyása. Emellett fontos, hogy odafigyelj a finomított szénhidrátban szegény étkezésre, és mozogj sokat. Probiotikumok fogyasztása is javasolt, a normál flóra helyreállítására.

Minden jót:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések