/ Szakertő válaszol / Betegségek és fertőzések / Vérhiány vagy sem?!
  

Vérhiány vagy sem?!

ora 2012-08-19 19:55:19
Üdvözletem Doktor Nő / Doktor Úr!
A kérdésem nem lenne hosszú. Csak arra lennék kíváncsi, hogy ha kiderül valakinél, hogy vérhiányos, annak milyen következményei lehetnek? (gyógyítható e, ha igen, mi módon; kinőhető e, avagy egész életen ár tart..)
És mi okozhatja, illetve milyen korban a jellemző? Vagyis 13 évesen kiderülhet valakinél? Mennyire súlyos? Mert anno feltettem egy kérdést, mert hogy semmit nem csinálok itthon, időbe lefekszem, sokat alszom, és mégis fáradt vagyok. És ennek mi az oka? Kaptam is rá választ, és az egyik az volt, hogy lehet vérhiányos vagyok.
Ha esetleg nincs kedve ennyit írni, akkor küldjön egy linket, és én elolvasom szívesen.
Itthon amúgy észre tudom venni magamtól? Szóval bizonyos ételeket eszek, attól fáradékonyabb leszek, vagy ilyenekre gondolok, hogy van e valamilyen tünete, vagyis hát a tüneteire.
És a végén: ez érdekel, oké, elolvasom, mert imádom az orvostudományt, nagyon érdekel meg minden, de ha most itt lenne pár ok, ami arra utal, hogy vérhiányos vagyok, akkor hogy mondjam el anyukámnak, ill. szüleimnek, hogy jó lenne egy kivizsgálást kérni az orvostól? Oké, hogy üljek le velük őszintén beszélni, de úgyis csak annyit mondanának rá, hogy hülyeség, szóval ez nem nagyon működik nálam. Nem azért mert szigorúak lennének. Sőt! Azt kell hogy mondjam, néha olyat is megengednek, amiről más tini álmodni sem mer. Szóval "enyhén" el vagyok kényeztetve, de most nem is ez lenne a lényeg. Meg amúgy is, már 1-1.5 éve önálló vagyok. Koromhoz képest nagyon érett vagyok, 13 évesen úgy gondolkodok mint egy 16-18 éves, többen mondták, de ebbe most nem nagyon szeretnék belebonyolódni, ez csak némi érdekesség. Ha anyukám jön velem valahova, az azért van, mert még kiskorú vagyok, és lehet hogy kell aláírás.
Apropó, aláírás! Ha én elmegyek egy orvoshoz kivizsgálásra, mondjuk ez ügyben, hogy miért vagyok fáradt, akkor az pénzbe kerül? Ha nem maszekhoz megyek, szóval időpontra. Avagy kell oda szülő? mert akkor elmegyek egyedül is. Vagy orvostól/várostól függ?
Köszönöm előre is válaszát!
Réka:)

Szakértőnk válasza a Vérhiány vagy sem?! kérdésre

Kedves Réka!

Azért írtam, hogy esetleg vérszegény lehetsz, mert a leírtak alapján bennem ez felmerült. (Fáradtság, kimerültség, sápadtság, szédülés, csökkent terhelhetőség stb.) Nagyon egyszerűen, vérvizsgálattal ellenőrízhető, hogy fennáll-e ez az eltérés. Nem is olyan ritka egyébként ez az állapot, a háttérben leggyakrabban vashiány áll (ez laborból szintén kiderül). Jól kezelhető betegség, úgyhogy emiatt ne aggódj. A háziorvos felkeresése teljesen ingyenes, ugyanúgy ahogy az esetleges laborvizsgálat vagy egyéb szakvizsgálat is. Azért ennyi idősen jobb volna, ha valamelyik szülőd kísérne. Szerintem az egészségedet biztosan nem veszik félvállról akkor sem, ha egyébként kifejezetten liberális elveket vallanak.

Üdvözlettel:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések