macska
#Zöldövezet

A macskatartás 7 problémája

2022.03.02.
3 perces olvasási idő

Ha nem szeretnél házi kedvencet tartani, akkor most valószínűleg nem olvasnád e sorokat. De valami mégis visszatart attól, hogy belevágj? Talán félsz attól, hogy allergiás lehetsz a macskára, vagy másvalaki a családban? Milyen nehézségek adódhatnak, ha cicát szeretnél?

Vagy netán attól rettegsz, hogy a cica majd összekarmolja a bútorokat? Esetleg a család többi tagja nem egyezik bele?

Bármi legyen az ok, szinte mindenre létezik valamilyen megoldás. Összegyűjtöttük számodra a cica tartása során felmerülhető problémákat és azok megoldásait.

1. Allergia a szőrre

Ideális esetben az a teendő, hogy kerüljük az allergénforrást, így minimalizálva a tüneteket. Első lépésként végeztess allergiatesztet, hogy megtudd, okozhat-e egészségügyi gondot a cicus. Abban az esetben sincs vége a világnak, ha a teszt pozitív. Tájékozódj pontosan, hogy ez mivel is jár, ha allergiás vagy a háziállatodra, és mit lehet tenni ellene.

Például az allergiát nem az állat szőre, hanem a nyálában lévő fehérje okozza, ami cicamosdáskor kerül a szőrére. Erre nem épp az a legjobb megoldás, hogy ezután szappanos vízzel mosdatod a macskát, mert az nem tesz jót az egészségének hosszú távon. Viszont nedves kefével érdemes tisztítani a bundáját, mert akkor kevesebb szőrt hagy el a lakásban.macska

Egyszerűbb néhány alapvető szabály felállítása:

  • A hálószobát nevezd ki macskamentes övezetnek! Ezt nem kell különösen magyarázni, hiszen alvás során hosszú órákon át ki lennél téve az allergénnek. Egyébként sem egészséges megosztani azokat a helyeket az állattal, ahol alszol vagy eszel.
  • Rendszeresen pórszívózz! Valamelyest sűrűbben takaríts, főként porszívóval szedd össze a macskaszőrt, illetve gyakran végezz nedves takarítást. Valamint tartózkodj a vastag, sűrű szálú szőnyegektől, mert ott mindenféle allergén felhalmozódhat.
  • Mosakodj gyakrabban! A rendszeres arc- és kézmosás csökkenti az allergénnel való érintkezés esélyét.
  • Szellőztess többet, ha van légkondi, akkor szereltess be speciális szűrőket (porszívóba sem árt).
  • Gyógyszeres allergiakezelés. Sokféle megoldás létezik, a vény nélküli allergiagyógyszerektől az injekciókúráig.

2. Vedlés

Normális dolog, hogy az állat hullatja a szőrét. Leginkább a tavasz-őszi szőrzetváltáskor van nagyobb mennyiségű belőle. Viszont jó, ha tudod, hogy egészségügyi probléma esetén is hullhat a szőre (stressz, betegség, elégtelen táplálkozás, fertőzés). Erre megoldás a macska megfelelő etetése, a rendszeres orvosi vizsgálat, valamint az állat tisztán tartása, bundájának gyakori kifésülése (ilyenkor érdemes bőrhibák, sebek, kullancsok, bolhák után kutakodni).

3. Macskaalom

Ha a kellemetlen szagok tartanak vissza a macskatartástól, akkor nem vagy egyedül. Azonban odafigyeléssel megelőzhető a probléma, a tiszta WC esetén nem fog máshová piszkítani az állat. Néhány egyszerű dolog betartásával könnyen kipipálható ez is:

  • Megfelelő alom kiválasztása, ásványi anyagok alkotják, melyek magukba szívják a szagokat.
  • Naponta tisztítani és havonta cserélni kell az alom tartalmát.
  • Több macska esetén érdemes macskánként 1 almot rendszeresíteni.
  • Ne tedd tele az almot, mert csak kikotorja, meg könnyebb tisztítani is.
  • Az a macska, amelyik az alom mellé végzi a dolgát rendszeresen, lehet, hogy orvosi ellátásra szorul, mivel ez viselkedési zavart jelez.

4. A család ellenzi a kisállatot

Gyakori dolog és nehéz rá gyors és jó megoldást találni. Nem egyszerű és nagy felelősséggel jár egy állat tartása. Ha rendszerető és megbízható vagy és nincs valamilyen komolyabb akadálya, akkor valószínűleg előbb-utóbb megengedik, ha kitartó vagy. De ha csak egyszer is elhanyagolod a tisztán tartását, akkor hamar megtilthatják és az is lehet, hogy búcsúznod kell kedvencedtől. A lényeg, hogy mindig beszéld meg előtte a családoddal, mielőtt beállítanál valamilyen kisállattal.

5. Agresszív állat

A macskák gyakran harcolnak egymással vagy gazdáikkal különféle okokból: párzási idő, territórium, étel, kölykök védelme vagy csak néha durvábban játszanak a szokásosnál. Fontos, hogy az agresszív viselkedés esetén kizárhatóak legyenek a különféle betegségek.

Gyakran bizalmatlanok, az is könnyen agresszióhoz vezethet, össze kell szokni a cicussal. Ez pedig időt és törődést igényel, az elhanyagolt állatok gyakran válnak agresszívvá.

Több macska esetén megoldás lehet a macskánkénti alom és tányér. Neveld meg a macskád, de ne bántalmazd. Ne akarj szétválasztani 2 verekedő macskát, mert könnyen komoly sérülést szerezhetsz.

6. Anyagiak

Nem olcsó dolog állatot tartani, sokba kerül az orvosi ellátása, az étele, az alom, játékok. És a szabadidődből is sokat kell áldozni rá.

7. Bútorok összekarmolása

A cicák gyakran karmolnak ki dolgokat, karmok élesítése, területjelölés, játék-unaloműzés céljából. Ez ellen többféleképpen lehet védekezni:

  • Kaparófa vagy más olyan tárgy, amin élesítheti a karmait.
  • Karomvédő, kis műanyag csövecskék, melyek a karomra helyezhetőek.
  • Karmok rövidre vágása, érdemes inkább megfelelő szakemberre bízni.

Egy játékos cica melegséget áraszt és jókedvre derítheti gazdáját, a macskával (kisállattal) való törődés igen jó stresszűző dolog tud lenni. De készülj fel rá, hogy sok megkötéssel és áldozatvállalással jár egy állat tartása, ha jól akarsz bánni vele.

(KamaszPanasz - N. L.)