elektronikai hulladék
#Zöldövezet

E-hulladék

2009.08.31.
1 perces olvasási idő

A 21. század a „kommunikációs forradalom” időszaka, ugyanis egyre szélesebb termékkínálat áll a vásárlók részére. Manapság már bárhonnan küldhetsz egy sms-t a családodnak, vagy a barátaidnak, vagy akár egy laptop segítségével e-mailezhetsz velük akár az Atlanti-óceán felett is. A technológia világa nagyszerű, azonban hátulütői is vannak: az elektronikai hulladékok.

Az elektronikai hulladékok halmozódnak fel manapság a leggyorsabban, melyek nem mellesleg ártalmas hulladékok is. A számítógép monitorok például ólmot, az elemek lítiumot, és az elektronikai eszközök többsége pedig cinket, higanyt és rezet tartalmaz.

Amikor ezek a vegyi anyagok elégnek, méreg szabadul fel a levegőbe, melyet az emberek belélegeznek. Ha az elektronikai eszközöket egy halomban hagyják, a méreganyagok a földbe kerülnek, szennyezik a talajt és a talajvizet.

A probléma meglehetősen súlyos

Évente körülbelül 130 millió mobiltelefont dobnak ki az emberek, vagyis közel annyit, amennyit megvásárolnak. Gondold csak el! Ha összegyűjtenénk a világ összes mobiltelefonját és számítógép monitorját, és azokat láncként egymásra raknánk, elérnénk a Földtől legtávolabb eső bolygót. És még nem is számoltuk bele az egyéb eszközöket, mint például televízió, vagy a számítógép többi része.

A hulladékok „végső állomása” a harmadik világ – például India vagy Afrika, ahol az elektronikai hulladék lerakása még súlyosabb következményeket vonhat maga után, ugyanis a mérgező anyagokat itt gyakran elégetik, és a füst erősen szennyezi a levegőt és károsítja az emberek egészségét.

És még nem beszéltünk azokról a dolgokról, amit nem látsz, például, hogy mennyi energia szükséges egy az elektronikai cikkek működtetéséhez, vagy csak ahhoz, hogy elküldj ez e-mailt.

Nézz csak körül, mennyi elektronikai eszköz vesz körül nap, mint nap! Felmérések szerint egy átlagos háztartásban 24 darab elektronikai cikk található meg, köztük számítógépek, mobiltelefonok, televíziók, DVD lejátszók, nyomtatók, és sok más egyéb eszközök.

Íme, néhány hasznos tipp, amit neked is érdemes lesz betartanod:

  • Hasznosítsd újra a mobilod! Ajándékozd oda valakinek, vagy add el, ha már nincs rá szükséged, esetleg cseréld be egy újra!
  • Húzd ki a dugaszt a konnektorból, ha már nem használod az elektronikai eszközt!
  • Töltsd le a szoftvert az internetről, így nem kell CD-t használnod!

(KamaszPanasz - B.M.)

Kapcsolódó cikkek