/ ZÖLDÖVEZET / Mi is szedtük a szemetet ...
  2012-06-04

Mi is szedtük a szemetet a TeSzedd-en

Az idén is sikeres és eredményes volt a TeSzedd! elnevezésű akció. A KamaszPanasz stábja is kint járt az egyik vidéki helyszínen, ahol interjút készítettünk két szervezővel, valamint egy lelkes önkéntessel. Összeállításunk.

- hirdetések -

Reggel fél 9-kor gyülekeztek a korán kelő önkéntesek a Debreceni Egyetem főépülete előtt, hogy onnan a párszáz méterre található zsák és kesztyűosztó ponthoz sétáljanak, alig telt el fél óra, és a két csapatra osztott fiatalok zsákokba pakolták a mások által az erdő szélén hagyott hulladékokat, műanyag flakonokat, zsíros zacskókat, fecniket, ételmaradékokat és mindenféle oda nem illő dolgot. Csak néhány érdekesség: egy fél pár cipő, pelenka, festékes doboz, egy vagon használaton kívüli zsebkendő, zsákba kihelyezett háztartási hulladék. 

"Eszméletlen, hogy mi minden kikerül ide, az erdőbe" - csodálkozik az egyik szemétszedő, aki velünk együtt próbálja megérteni, mi játszódik le a szemetelők fejében, amikor ide kijönnek csak azért, hogy elhelyezzék a fák tövében a különböző hulladékokat. Biztosan ők másképpen gondolkodnak, mert nekünk nem jutna eszünkbe ilyen cselekedet, és talán a saját lakásukban is hasonló körülmények uralkodnak, bár ki tudja - mondja Bordás Ildikó, a DE HÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottságának PR referense.

Az egyetemen rendszeresen szerveznek hasonló megmozdulásokat, aki járt már a Debreceni Egyetem parkjába vagy a karok közötti területen, felfedezheti a rendet és a tisztaságot. A tagok egyébként a campuson kívül is tevékenykednek, idén tavasszal a Nagyerdőben takarítottak.

1500 helyszín, több mint 100 ezer regisztráció

Az Összefogás a tiszta Magyarországért mozgalom keretében 700 településen, összesen több mint 1500 helyszínen zajlott Magyarország legnagyobb hulladékgyűjtési akciója, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Belügyminisztérium, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség és az Országos Polgárőr Szövetség koordinált.

Az akcióra előzetesen mintegy 110 ezren regisztráltak, de ennél jóval több önkéntes szedte a szemetet. A KamaszPanasz egy babakocsis családot is látott, az anyuka a gyermekét tolta a kocsiban, az apuka pedig lelkesen szedte a szemetet a zsákba. A fiatalokon kívül idősebbeket is láttunk, csapatokat, akik az akció kedvéért áldozták fel a szombati napot egy közös célért, hogy tisztább legyen a környezetünk.

Ezzel az egy nappal nem váltjuk meg ugyan a világot, de talán annyit elérünk, hogy amikor legközelebb kirándulunk az erdőben, nem kell kerülgetnünk mások szemetét. Ma kíváncsiságból kibicikliztem arra a területre, ahol szombaton mi takarítottunk, és örömmel láttam, hogy tisztaság van a környéken. Kíváncsi vagyok, meddig.

Pontos adatok még nincsenek arról, hogy a résztvevők hány tonna szeméttől szabadították meg a környezetet az országban, de a becslések szerint az önkéntesek munkájának köszönhetően legalább 3 ezer tonna hulladék gyűlt össze. Ezúton gratulálunk minden önkéntesnek. Le a kalappal előttük!

(T.A., Gy.A.)