/ ZÖLDÖVEZET / Ingyenes kalandtúra a Tis...
  2012-05-30

Ingyenes kalandtúra a Tisza völgyében

A Tisza-vidék legnagyobb szabású fenntarthatósági rendezvénye, és egyben igazi sportos kaland lesz az idei évben a „Tiszavölgy Kalandtúra – Zöld összefogás a fenntartható Tisza-vidékért”.

- hirdetések -

A Tiszavölgy Kalandtúra a résztvevők számára – amennyiben nem Budapesten vagy Pest megyében élnek – teljesen ingyenes. Ez azt jelenti, hogy sem a szállásért (két éjszaka sátorban, felszerelt kempingben) sem az étkezésért, sem a speciális eszközök, a kalandpályák használatáért nem kell fizetni. Csupán saját biciklit kell vinni a résztvevőknek, és előzetesen regisztrálni a túrára. A Tiszavölgy Kalandtúrán minden csapat poharakat, saját névvel ellátott pólókat kap az ingyenes ellátás mellé.

túraAz öt, egyenként háromnapos hétvége során a szervezők bemutatják a helyi környezeti és kulturális értékeket, a résztvevők megkóstolhatják a helyi ízeket, helyi termékekkel kapcsolatos feladatokat oldanak meg. A cél, hogy a kalandozók megismerjék a megelőző környezetvédelem módszereit (komposztálás, a felesleges hulladék termelődésének megakadályozása, szelektív szemétgyűjtés), így egyre kevesebb hulladék kerüljön a folyóba, a hullámtérre.

A program 5 hétvégéjén minden alkalommal 350 résztvevő térítésmentes nevezésére van lehetőség. A kalandtúrára – nevezési díj ellenében – olyan cégek csapatai is nevezhetnek, melyek számára fontos a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem. Ők a részvételükkel és hozzájárulásukkal segítenek abban, hogy egy virágzóbb, tisztább Tisza-völgyben élhessünk.

A Tiszavölgy Kalandtúra a táj adottságait kihasználó, természeti sportok tárházát – kenuzás, vízibicikli, tutaj, úszás, kerékpár, futás, gyalogtúra, kötéltechnikák – felvonultató, kimondottan amatőröket célzó program.

A résztvevők naponta kb. 40-60 kilométert tesznek meg kerékpárral, és az ellenőrző pontokon feladatokat teljesítenek, melyek lehetnek sportosak (úszás, kenuzás, vízibicikli, futás, kalandpálya), vagy kapcsolódhatnak a látnivalókhoz (természeti értékek, emlékhelyek, templomok), a fenntartható viselkedésmintákhoz (a felesleges hulladék termelődésének megakadályozása), illetve a helyi- és tájjellegű termékekhez (gyümölcsök, lekvárok, pálinka, borok, kézműves termékek).

A szervezők a Tiszát és annak gátjait nem versenypályaként használják, hanem megpróbálnak minél több természeti és épített örökséget bemutatni. A résztvevőket felkészítik, tanácsokkal látják el arra vonatkozólag, hogy miként vigyázzanak az egészségükre, a túrán mentőautó és orvos is rendelkezésre áll.

A Tiszavölgy Kalandtúra 5 hétvégi rendezvényből áll:

1. hétvége: Tiszabecs – Záhony, 2012. június 8-10.
2. hétvége: Záhony – Tokaj, 2012. július 6-8.
3. hétvége: Tokaj – Tiszafüred, 2012. július 27-29.
4. hétvége: Tiszafüred – Szolnok, 2012. augusztus 24-26.
5. hétvége: Szolnok – Szeged, 2012. szeptember 7-9.

(tiszavolgy.hu)

  Kapcsolódó cikkek