/ ZÖLDÖVEZET / Hegyalja: néhány tanács e...
  2012-05-26

Hegyalja: néhány tanács első fesztiválozóknak

Már javában készülődnek a fesztiválok szervezői, napvilágot láttak a sztárfellépők, megvannak a programok, lehet készülődni. A legtöbb fesztiválbelépőhöz már most olcsóbban hozzájuthattok, vannak diákjegyek és további kedvezmények is. Most mennétek először? Van néhány tanácsunk.

- hirdetések -

A VOLT-tal indul a fesztiválszezon, majd jön a Velencén megrendezett EFOTT, ezt követi a Balaton Sound, a Hegyalja, majd a Sziget. A Hegyalján mindenki ott lesz, aki számít: Rakamaz-Tokaj az elmúlt 13 év alatt a középiskolások, az egyetemisták és főiskolások legmozgalmasabb nyári találkozóhelyévé vált. A keleti országrész legnagyobb nyári fesztiválján nem csak velük találkozhatsz: a külföldi fellépők mellett idén is elmennek a legjobb hazai zenészek, a legviccesebb stand-uposok. A Hegyalja Fesztivál Tisza-parti élménycsomagjába a világörökségi túrák, az evezés, az extrémsportok, a strandolás, valamint a hűsítő fröccsök mellé hatalmas bulik is társulnak július 18-tól majdnem egy hétig.

Kamaszok figyelem!

fesztivál14 éves kor alatt kizárólag szülői kísérettel jöhetnek fesztiválozni az ifjú hegyaljások, az ettől idősebbek azonban figyeljenek arra, hogy a büfékben 18 éven aluliakat nem szolgálnak ki szeszes italokkal és dohánytermékekkel. Ennek ellenőrzésére különös gondot fordítanak a szervezők, a fesztiválon folyamatosan dolgozik majd egy csapat, amely felügyeli, hogy a helyszínen az alkoholfogyasztásra és cigarettavásárlásra vonatkozó korosztályi szabályozást mindenki betartsa.

Bukovinszky Bélától, a Hegyalja Fesztivál főszervezőjétől megtudtuk azt is: a legfiatalabb látogató egy 3 év körüli kislány volt. De az is előfordult már, hogy egy hatéves kislánynak az volt a születésnapi kívánsága, hogy találkozhasson a Hegyalján fellépő Epica zenekar énekesnőjével.

Mi, mennyi?

A költségek szempontjából a legfontosabb, a lista első eleme a bérlet: május 31-ig a nappali tagozatos diákok közel 40 százalékkal olcsóbban hozzájuthatnak a diák belépőhöz. A bérlet árában benne van a világörökségi szállás, a strandolás a Tisza-parton, az evezés, a kirándulás, a világörökségi Hegyalja bebarangolása, a biciklitúra, amelyhez a helyszínen biztosítanak 200 bringát, és persze az első igazi koncertélmény. Az ide érkezők, akár diákok, akár nem, féláron utazhatnak Tokajba.

A fesztivál területén az étel- és italárak egyaránt igazodnak a diákok pénztárcájához, ennek egyik oka, hogy az észak-magyarországi régióban jellemző árak országos összehasonlításban nagyon alacsonyak. A kedvenc a lángos és a helyszín adottságaiból eredendően a tokaji bor.

Továbbtanulási dilemma a koncertek között?

Miért ne? A fesztivál idei új programhelyszíne, a Hegy’ Karriergyár egyik célja, hogy a középiskolás fesztiválozók inspirációt kapjanak a továbbtanuláshoz, a gyakornoki helyeket kínáló munkáltatók mellett az egyetemek is képviseltetik majd magukat.

Amennyiben nem találsz valamit vagy valakit, kérdésed, problémád lenne, a fesztivál infópultjában dolgozó diákok segítséget nyújtanak számodra. A fesztivál területén lévő jól felszerelt egészségügyi bázis pedig éjjel-nappal nyitva lesz, bármilyen kisebb-nagyobb sérülés esetén azonnali orvosi ellátást nyújtanak.

A fesztiválozók nagyobb értékű tárgyaikat, műszaki eszközeiket az értékmegőrzőben hagyhatják. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy a nagyobb értékű dolgokat (fényképezőgép, telefon, laptop) itt helyezzétek el, és ne hagyják a sátorban – tanácsolja Bukovinszky Béla.

(T.A.)

Kapcsolódó cikkek