kutya
#Mozgás

Eddz a kutyáddal

2023.03.09.
3 perces olvasási idő

Az ember legjobb barátja sokszor harcol az ember legnagyobb ellenségével - az elhízással. Mint az embereknél, az elhízás a kutyáknál is veszélyes lehet az egészségre, és mozgáskoordinációs, illetve szívproblémákat okozhat.

Ez egy olyan kihívás, amit te és kedvenced közösen leküzdhettek. Összefoglalva, a titok nyitja, hogy te és kutyád is megtaláljátok a közös ritmust, és fittek maradjatok mindketten.

Séta

Egy tempós séta ideális gyakorlat a kutyusnak és gazdájának is. A séta tökéletes aktivitás, általa erősebb lesz a kutyánk szíve, és csökkenti az esélyét annak, hogy foglalkozás hiányában depresszióssá váljon. A kutyák rendszeres sétáltatása lehetővé teszi, hogy a gyakori problémák megelőzhetővé válhassanak, és legjobb barátunk egészséges maradjon. Ha bármi kétséged van afelől, hogy a kutyusod nem bírná a tempót, olvasd el, hogy mit szoktak mondani a kutyafanok: „Nincs olyan távolság, amit egy kutya nem képes leküzdeni”. Mielőtt komolyabb túrákat szerveznél kutyád számára, érdemes ellátogatni egy állatorvoshoz, és ellenőrizni, hogy minden rendben van-e az egészségével.

Tánc

Ha kutyádat valamilyen fura módon nem kötik le a kiadós séták, akkor próbáld ki vele a táncolást. Ezt a műveletet a koreográfusok úgynevezett „free style” táncnak hívják, ekkor kutyusaink mellső lábaikra állnak és megpróbálják utánozni gazdijaikat. Ez fejleszti kutyánk egyensúlyérzékét és több fontos izomköteget edz, és sok kalóriát éget.

Kocogás

Nem minden kutya képes hosszú távot futni. Például a kistestű kutyák rövidtávú sprintelésben szinte legyőzhetetlenek, de a hosszú távú futás alatt gyorsan kifáradnak. Ha kutyát veszel, és szeretnél vele ilyen jellegű gyakorlatokat végezni, a választásnál vedd figyelembe, hogy melyik kutya milyen kondícióban van.

Miután kiskutyád felcseperedett, bátran indulhatsz vele kocogni. Úgy építsd fel a gyakorlatot, hogy 5 percig bemelegítetek, 20 percig kocogtok, és ezután 5 percig levezető gyakorlatot végeztek, ismét sétáltok. Ha kutyád mögötted van, lassíts és menj az ő tempójában, hidd el, hogy ez hamarosan kölcsönös lesz, és így még szorosabb kapcsolatot tudtok kiépíteni egymással.

Úszás

Az úszás olyan sport, amely egyszerre szórakoztató és kalóriaégető. Ez egy olyan sport, amely nem csak a kutyák, de az embereknek is fontos izomcsoportjait edzi. Vedd figyelembe, hogy nem minden kutya szereti az úszást, ezért csak lassú tempóban kezdjetek, mert ha a kutyáddal megutáltatod a vizet, akkor a víz még a fürdetésnél is sok problémát jelenthet.

Frizbizés

A frizbizés egy klasszikus kutyasport. Ezt az egyszerű játékot lehetőséged van a parkban a kutyáddal játszani, vagy csatlakozhatsz egy egyesülethez, ami versenyeken indul. A versenyek a legjobb motivációk a kutyák számára.

Természetjárás

Ha olyan helyen élsz, ahol lehetőséged van túrákat szervezni kutyusoddal, akkor igazán szerencsések vagytok. A legtöbb kutya vérbeli túrázó és nincs izgalmasabb dolog számukra, mint hogy új szagokat, állatokat és területeket fedezzenek fel. Ez mind nagyon jó, de mit sem ér az egész, ha nem vigyáztok eléggé a kullancsokkal. Miután hazaértetek, vizsgáld meg magadat illetve kutyádat, mert ha nem cselekszünk időben, akkor akár halálos kimenetele is lehet a kullancsok által terjesztett betegségeknek.

Agility

Az agility az egyik legelterjedtebb sport a kutyák és gazdijaik körében. A kutyaiskolákban számos olyan felszerelést találhatunk, amelyek segítik a felkészülést és az edzést. A kutyád futkározhat, különféle akadályokkal találkozhat és az alagutakban is kúszhat. Ezek a gyakorlatok különösen sok fegyelmet igényelnek, ezért csak a szófogadó kutyáknak való.

Focizás

Ha te is nagy focirajongó vagy, ne hagyd ki ebből az élményből a kutyusodat sem, és ismertesd meg vele a labdajátékok örömét! Menj be egy kisállat boltba, ott rengeteg olyan labdát és felszerelést találhatsz, amelyek elősegítik kutyusod labda-érzékének fejlesztését. Ha odarúgod kedvencednek a labdát, ő megpróbálja majd visszapasszolni neked az orrával vagy a mancsa segítségével.

Bicajozás

A bringázás a kutyusoddal nagyon jó dolog, de azért bizonyos óvintézkedéseket is igényel. Először tanítsd meg neki, hogy a biciklinek melyik oldalán kell mennie, hogy ne történjenek balesetek. Miközben bicajozol figyelj kutyádra, hogy bírja- e azt a tempót, amit te diktálsz, és vigyázz, hogy ne fusson tovább, amikor fékezel.

Labdázás

A labda dobálása és elkapása tökéletes szórakozás kutyák számára, és nagyon jó testedzés is. Próbálj meg puhább labdákkal játszani, hogy kedvenced a szájába tudja venni azt.

Könnyített gyakorlatok idős kutyáknak

Attól hogy a kutyusod már idősebb és lassabban mozog, még nincs eltiltva a sportolástól. Neki is fontos a mozgás, hogy elkerülje az elhízást és a túlsúlyt. Ezeknek az állatoknak maximálisan megedződött minden izomcsoportjuk, ezeket pedig az állapotukhoz mérten rendszeresen meg is kell dolgoztatni.

(KamaszPanasz - GY. P. F., webmd.com)