smink
#Testi problémák

Smink vagy maszk?

2013.11.22.
2 perces olvasási idő

Hatodik osztály környékén kezdtem észrevenni valamit: természetellenesen hosszú, dús szempillák, vastag alapozó és fénylő ajkak. Ezeket az erősen sminkelt arcokat az osztályomban láttam. Kik ezek a korombeli lányok, akik úgy sminkelik magukat, mint a felnőtt nők?

Persze, én is sminkeltem – partikra, néha feltettem egy kis szájfényt. Nálam az ilyen erős smink viselése egyenlő azzal, hogy valaki FELNŐTT nő. Persze, ezért kezd mindenki sminkelni. Hogy idősebbnek nézzen ki. Vagy azért, mert mindenki más is ezt csinálja. Érezni akarják az érettséget, játszani akarnak a szabályokkal. Ők az érettséget a sminkben találták meg.

Megszállottan

Én sem maradhattam ki, elkezdtem tesztelni a sminkeket, kezdve a szájfénnyel. Nem akartam ágyúgolyó sebességgel felnőni, csak észrevétlenül a nyomukba lopózni – gyakorolni az igényes, tökéletes smink titkát. Nem akartam úgy kinézni, mint egy kislány, aki ellopta a mamája sminkeszközeit.

Szóval először csak a szájfényt használtam, majd elkezdtem mellette a szemhéjfestéket is. A szemhéjfesték színes, szép volt, és rájöttem, hogy még jobban néz ki szemceruzával, szempillaspirállal. Az alapozó volt az utolsó lépésem. Ez volt a folyamat, amivel – akkoriban úgy gondoltam – nővé értem. Igazából úgy néztem ki, mint egy bohóc. Emlékszem arra a pillanatra, amikor rájöttem, hogy túl messzire mentem.

Egy nálam fiatalabb lány sétált be az iskolába – teljesen kezdő volt. Láttam az arcokat, a reakciókat, amikor végigmérték. Emlékszem, amikor a nagyobbak kuncogtak, hogy hogy lehet ilyen vastagon sminkelni. A barátnőim is kinevették.

Ekkor rájöttem, hogy én is majdnem ilyen nevetségesen néztem ki. Ott volt a fekete ragacs a szemeim sarkában. A szemhéjaim lilák voltak, olyan erősen, mintha egy négyéves sminkelt volna ki. Hiszen kinek is van LILA szemhéja? Rájöttem, hogy a smink maszkká lett, és elrejtette az arcomat. Egyszerűen már féltem felfedni az arcomat. Előtte azt hittem, hogy a sminktől szép leszek, legalábbis nem olyan csúnya, mint nélküle. Úgy éreztem, csapdába esek, ha abbahagyom a sminkelést, hiszen mindenki sminkelt mellettem. Megszállott lettem, a smink megszállottja.

Pár józan barátnőm megnyugtatott, nem kell nekem smink, természetesen is szép vagyok. Természetesen nem hittem nekik. Nem láttam az igazságot, amire később rájöttem: közülünk senkinek nincs szüksége sminkre. Hiszen mindnyájan friss, fiatal arcú lányok vagyunk, ezt pedig nem kell leplezni. Eldöntöttem, hogy abbahagyom az erős sminkelést.

Természetes szépség

Elkezdtem napról-napra kevesebbet sminkelni. A szemceruzánál akadtam meg. Nem akartam feladni ezt a „kincset”. Úgy éreztem, a szemceruza nélkül szörnyen nézek ki. Végül abbahagytam. Sok erőfeszítésembe került ez a ’természetes szépség’. Fokozatosan leálltam a sminkkel, ezzel rengeteg pénzt, energiát, időt spóroltam meg, és persze azt is, hogy óránként kell ellenőrizni, hogy jól néz-e ki a sminkem.

Kényelmes kinézet

Most már idősebb vagyok, mégsem viselek erős sminket. Nem érdekel, mit gondolnak az emberek, tudom, hogy a korombelieknek nincs szükségük sminkre, hogy szépek legyenek. Ha most körülnézek az iskolában vagy az utcán, látom a sok lányt, akik elfedik az amúgy szép arcukat. Szeretném megértetni velük, hogy anélkül is szépek, de nem sikerül. Hiszen egy olyan világban élünk, ahol a média tömérdek kisminkelt cicamicával reklámozza nekünk az élet szinte összes sminkeszközét, illetve olyan sokféle smink van már, hogy az ember egy drogériában a bőség zavarába esik. És ott vannak a kirakatokban ezek a termékek, amik azt sugallják, hogy nélkülük nem lehetsz szép. Körülnézek és megszakad a szívem, mikor látom a szép lányokat, akik elrejtik arcukat a világ elől.

Nem rossz dolog!

A smink teljesen rendben van. Senkit nem akarok meggyőzni arról, hogy ne használja. Hiszen én is használok szemceruzát- vékonyan, szolidan. Nem szeretnék úgy kinézni, mint egy mosómedve! Ráadásul teljesen érdekes különböző árnyalatokat adni a szemhéjunknak, megnézni, hogyan is nézünk ki a különböző termékekkel. Viszont ha nem ügyelünk a mértékre, – ami nagyon könnyen megeshet – elbújtatjuk magunkat a világ elől. A smink egyenlővé válik a maszkkal, eltakar minket.
A sminktől nem lesz önbizalmad, és nem helyettesíti a szépséget sem – hiszen nem helyettesítheted önmagadat, aki valójában IGENIS szép. Tehát én a természetes kinézetre voksolok, remélem sikerült 1-2 maszkot viselő lányt is meggyőzni erről.

(Gy.A)