pattanás
#Testi problémák

Pattanások kezelése természetesen

2013.01.24.
2 perces olvasási idő

A mitesszereket és a pattanásokat a legegyszerűbben konyhai összetevőkkel tudjuk kezelni. Ha a fertőzés enyhe, egy kis otthoni praktika és diéta könnyen segíthet. Viszont ha komolyabb a helyzet, jobb, ha orvoshoz fordulunk!

Fekete bors és aludttej

Végy egy evőkanál fekete borsot, és keverd össze aludttejjel. Kend a pattanásos területre, majd hagyd megszáradni. 5-7 perc után mosd le. Hatékony módszer a mitesszerek ellen.

Zabliszt és joghurt

Keverj össze egy tálban 2 evőkanál zablisztet, 3 evőkanál joghurtot, adj hozzá egy evőkanál citromlevet, és egy teáskanál olívaolajat. Mosd meg a kezeid, majd kend be vele az egész arcod. Hagyd hatni 5-7 percig, majd öblítsd le hideg vízzel. Kiválóan eltünteti a mitesszereket.

Paradicsomlé

Normális esetben a zsíros bőr együtt jár a pattanással. Amennyiben száraz a bőröd, és pattanások jelennek meg rajta, íme az ideális kezelés. Végy egy kevés paradicsomot és készíts belőle pürét, majd fagyaszd le (például jégkocka tartóban). Tartsd őket fagyasztóban, majd a nap folyamán többször finoman dörzsölgesd velük az arcod. Ismételd ezt minden nap, így hatékonyan küzdhetsz a pattanások ellen.

Mandula, citrom és olívaolaj

Törj össze 10 mandulát, add hozzá 2 citrom levét és 2 evőkanál olívaolajat, jól keverd össze, majd tárold bögrében. Használd minden nap kétszer, így könnyedén tudod gyógyítani pattanásaid.

Burgonya és tej

A pattanások csúnya hegeket hagynak maguk után, ha leszáradnak. Hogy pattanásaid után ne maradjanak nyomok, használd a következőt: reszelj le 2 burgonyát, csavard ki a levüket, majd keverd el 2-3 evőkanál tejjel. Kend be vele a hegeket, hagyd rajtuk megszáradni, majd mosd le. Használd rendszeresen, legalább naponta kétszer.

Narancshéj és joghurt

Ez egy ideális maszk, hogy kitisztítsuk az eltömődött pórusokból az olajat és a szennyeződéseket. 4 evőkanál joghurthoz adj 2 evőkanál narancshéjat. Körkörös mozdulatokkal dörzsöld át vele az arcod, majd hideg vízzel mosd le. Kiválóan megelőzhető vele a pórusok eltömődése, így egészséges és tiszta marad az arcbőröd.

Almalé

Hámozz meg és reszelj le egy almát, majd szűrd le a levét. Adj hozzá egy teáskanál mézet, az így kapott arcpakolást kend az arcodra, és hagyd megszáradni. Ismételd ezt meg legalább naponta kétszer. Rendszeres használatával a pattanások leszáradnak, és a hegek eltűnnek.

Fokhagyma

Végy néhány gerezd fokhagymát, és törd össze. Adj hozzá néhány csepp mézet, egy kis aludttejet, majd keverd őket össze. Kend finoman a pattanásokra, hagyd megszáradni, majd óvatosan mosd le. Rendszeres használatával a pattanások eltűnnek, a gyógyulás folyamata felgyorsul. Óvatosan bánj a masszával, csak a pattanásokra használd.

Paradicsom és joghurt

Keverj össze 2/3-ad evőkanál paradicsompürét, egy kevés joghurtot, és egy evőkanál zablisztet. Keverd össze, majd főzz belőle zabkását. Kend az arcodra, majd hagyd száradni, végezetül öblítsd le hideg vízzel. Hatékony módja, hogy megszabaduljunk a pattanásoktól.

Menta

Egy pár mentalevelet finoman törj össze. Csavard egy vékony ruhadarabba, majd csepegtesd ki a levét. Egy vattapamacs segítségével kend be az arcod vele. Mosd le, majd használd hetente legalább egyszer. Kiválóan kontrollálja a pattanásokat.

Fullerföld és rózsavíz

Ideális ellenszer a zsíros bőrre. Keverj össze 2 evőkanál fullerföldet, az egy evőkanál rózsavizet, és 2 evőkanál túrót. Kend az arcodra, hagyd rajta 20 percig, majd öblítsd le. Ha heti rendszerességgel használod, kiválóan enyhítheted az akne-problémákat.

Szegfűszeg

Mely ételekkel előzhető meg a pattanások kialakulása?
Az egészséges táplálkozás segít csökkenteni a szervezetben előforduló gyulladásokat és megelőzni a tömeges kiütések megjelenését. Íme, azon jelentősebb tápanyagok listája, melyek segíthetnek a probléma megelőzésében és általánosságba véve is hasznosak a bőr számára: Pattanások elleni étrend

Végy néhány szegfűszeget, majd egy száraz serpenyőben pirítsd meg őket. Törd porrá, majd adj hozzá egy kevés aludttejet, így keverd őket össze. Kend a pattanásokra, majd hagyd megszáradni. Használd rendszeresen, ha hajlamos vagy a pattanásosodásra. Különösen jó a zsíros bőrre, mert hamar leszárítja a pattanásokat.

Teafilter

Áztass ki 2 tea filtert meleg vízben. A nedves filtereket nyomd kétszer-háromszor a pattanásaidra, majd hagyd őket megszáradni. Kis idő múlva öblítsd le.

Néhány hasznos tipp a pattanásokkal küzdőknek:

  • igyál sok vizet vagy gyümölcslevet,
  • a hegek gyógyítására használj uborkát vagy egyéb zöldségeket, gyümölcsöket,
  • javíts az étrenden, fogyassz több tejterméket és halat,
  • reggelente igyál egy pohár sárgarépalevet, vagy egy pohár citromlevet mézzel!


Ezek a tanácsok segítenek megtisztítani a szervezeted, segítenek a tiszta és ragyogó arcbőr megtartásában és elhárítják a pattanásokat.

(Forrás: Fókuszban a Nő)