menstruáció
#Testi problémák

Beszéljünk az első menstruációról!

2015.05.18.
3 perces olvasási idő

Amikor először hallottad azt a szót, hogy menstruáció, biztosan kíváncsi voltál, mi is az, és hogy mikor lesz meg az első alkalom. Habár a legtöbb lány 11 és 14 éves korában menstruál először, bármikor megtörténhet 9 és 16 éves kor között.

Nem létezik „megfelelő” idő...amint a szervezeted készen áll, megtörténik az első.

Honnan tudhatod, hogy közel az első menstruációd?

A szervezeted árulkodni fog róla. A serdülőkor alatt változásokat fogsz tapasztalni a testeden, a bőrödön, a hajadon, valamint a hangulatodban is. Néha úgy tűnhet, mint egy vad utazás, de elég jó eséllyel leszel elégedett az eredménnyel: a régi éned, csak felnőttebb verzióban. Itt egy lista arról, miként jelezheti a szervezeted, hogy úton az első menstruációd:

  • Elkezdenek nőni a melleid. Először maga a mellbimbó kezd kitüremkedni. Általában 2-3 évvel a mellek fejlődésének elkezdődése után történik meg az első havi vérzés. Ne feledd, hogy a mellek nem feltétlen nőnek egyforma mértékben, egyik lehet nagyobb, mint a másik. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen végül nagyjából egyforma lesz mindkettő. De akárcsak a lábak, vagy a kezek, úgy a mellek sem lesznek tökéletesen egyformák – senkié sem.
  • Elkezd nőni a hónalj- és szeméremszőrzet. Rögtön azután, hogy a melleid elkezdenek alakot ölteni, elkezd nőni a szeméremszőrzet is. Először csak puha, selymes és vékony lesz, majd fokozatosan erősödik. Az első menstruációd általában 1-2 évvel a szőrzet fejlődése után jelentkezhet.
  • Hüvelyi váladékképződés. Ez lesz a nagy jel. A hüvelyváladék lehet áttetsző, vagy fehéres folyadék. Ez a folyamat egészséges és normális. A váladék megóvja a hüvelyt a kiszáradástól és segít megelőzni a fertőzést. Ha szeretnéd megőrizni a jó közérzeted/komfortérzetedet, viselhetsz tisztasági betétet – segíthet, hogy jól érezd magad egész nap. A menstruációdnak elvileg el kell kezdődnie 6-12 (legfeljebb 18) hónappal a váladékképződés megjelenése után.

Beszélj anyukáddal! Hidd el, nem olyan szörnyű!

Teljesen normális, ha ideges vagy amiatt, hogy beszélj édesanyáddal az első menzeszről. De ne feledd, hogy nem is olyan régen még ő is ugyanilyen ideges volt, amikor neki kellett beszélnie róla. Ne aggódj, nem olyan vészes, mint ahogy azt először gondolod. Itt van néhány tipp, hogyan kezdj neki egy ilyen beszélgetésnek:

  • Csak lazán: Talán egy nagy „leülős” beszélgetés anyukáddal ijesztőnek tűnhet, szóval próbáld meg hétköznapin indítani a beszélgetést, például „Figyelj csak anya, amikor fiatal voltál ideges voltál az első menstruációd miatt?” Ez segít elindítani a beszélgetést és anyukádnak is segít, hogy nyíltabban beszéljen a dologról.
  • Írd le: Ha úgy érzed, nehéz elkezdened egy beszélgetést szemtől szemben, akkor csak hagyj egy üzentet olyan helyen, ahol csak ő találhatja meg. Írhatsz valami olyasmit, hogy „Anyu, szükségem lenne néhány tanácsra az első menzeszemmel kapcsolatban. Tudunk beszélni este?” Ezáltal ő fogja kezdeményezni a beszélgetést, és neked nem kell izgulnod azon, hogy hogyan hozd fel a témát.
  • Légy közvetlen: Megpróbálhatod közvetlenül megközelíteni a dolgot azzal, hogy elmondod az érzéseidet. Kezdd azzal, hogy „Ez egy elég kínos téma számomra, de szeretnék beszélni az első menstruációmról.” Ily módon rögtön a lényegre térhettek, és anyukád mindent megtesz majd azért, hogy a beszélgetés a lehető legfeszélyezetlenebb legyen.

Hogyan készüljek fel az első menstruációmra?

Mivel már tudod, hogy körülbelül mikor számíthatsz az első menzeszedre, talán szeretnél rá felkészülni valamilyen módon. Kezdésnek a legtöbb lány egészségügyi betétet használ az első menstruációhoz. Az első alkalom lehet viszonylag gyenge, de erőteljesebb is – ezért kapható több fajta betét, melyek különbözhetnek formájukban, hosszúságukban és nedvszívó képességükben.

Jó ötlet (különösen, amikor iskolába mész), ha összekészítesz egy kis csomagot vészhelyzet esetére. Mindig tarts a diszkrét csomagodban egy tisztasági betétet, egy egészségügyi betétet, és egy pár tiszta fehérneműt. Valamint tarts még egy tisztasági vagy egészségügyi betétet a kistáskádban/válltáskádban is.

Mivel már elég sokfajta tisztasági- és egészségügyi betét létezik, felmerülhet a kérdés, hogy melyiket is válaszd. Minden lánynak megvan a maga kedvelt betétje. Fontos, hogy olyan terméket válassz, amely a számodra megfelelő – passzol hozzád és a menstruációd intenzitásához.

Mit tegyek, ha az iskolában jön meg az első?

Minden lány aggódik egy kicsit amiatt, hogy az iskolában jön meg neki. Először is, mindig hordd magaddal a kistáskádat, így nem fog szokatlannak tűnni, hogy a mosdóba is magaddal viszed. A legjobb, ha szünetekben, vagy ebédidőben cseréled ki a betétet. Ha nem vagy benne biztos, hogy mikor fog megjönni, viselj naponta tisztasági betétet, hogy elkerüld a kellemetlenségeket és biztonságban tudd magad.

Járj utána, hol találhatók az iskolában menstruációs termékek vészhelyzet esetére. Sok esetben segítséget kérhetsz az iskolai ápolótól, a testnevelő tanártól, vagy akár a titkárnőtől/recepcióstól. De a lényeg, hogy ne parázz! Ez a felnőtté válásod része, és tudd, nem vagy egyedül.

Hogyan válasszam ki az első egészségügyi betétet?

Mivel minden lány különböző, akárcsak a menstruációk, jó ötlet kipróbálni több betétet is, hogy megtudd, melyik számodra a legjobb. Ajánlom figyelmedbe az ultra vékony egészségügyi betétet, mivel rettentő vékony és jó nedvszívó, biztosítva ezzel, hogy tisztán, kényelmesen érezd magad. Próbáld ki őket a kedvenc farmerjaiddal, és meglátod, teljesen észrevehetetlenek.

(KamaszPanasz - Forrás: webMD)