széklet
#Betegségek

Megváltozott széklet: milyen betegség okozhatja?

2023.08.17.
3 perces olvasási idő

Székrekedés, hasmenés, puffadás, teltségérzet, szokatlan széklet. A panaszok hátterében súlyos, orvosi kezelést igénylő betegség, de ártalmatlan ok is állhat, mint például a hibás étkezési szokások.

A korábbiakhoz képest túl gyakori vagy túl ritka székelés nem normális állapot. Napi egy-két székelés átlagosnak tekinthető, azonban sokan gyakrabban, vagy épp ritkábban, csak minden másnap, esetleg heti egyszer-kétszer mennek WC-re. Addig, amíg nem érzed szokatlannak vagy kellemetlennek, nem kell a székelés miatt túl sokat aggódnod!

A széklet színe

A széklet általában barna színű. Az elfogyasztott étel átlagosan a fogyasztástól számított 30 óra - 5 nap múlva hagyja el a szervezetet. Ha ez rövidebb idő alatt következik be, akkor a széklet zöldes színűvé válik.

A széklet szokatlan színe súlyos betegséget is jelezhet. Ha a széklet fekete (a feketés színű széklet neve: szurokszéklet), az belső vérzésre utalhat. Abban az esetben alakulhat ki, ha a vérzésforrás a tápcsatorna felső szakaszán (nyelőcső, gyomor, vékonybél első szakasza) található. A vérzés lehet fekély, vagy daganat, idegentest, de akár krónikus bélbetegség következménye. Ugyanakkor fekete székletet okozhat pl. a hasmenés során alkalmazott széntabletta fogyasztása is, vagy ha valaki pl. hagymás vért fogyaszt disznóölés során.

A széklet világos színe pedig elég gyakori jelenség többek közt az epehólyag, illetve a máj egyes megbetegedéseinél, pl. a fertőző májgyulladás (Hepatitis) bizonyos szakaszaiban.

A széklet mennyisége és állaga

Sokan azt gondolják, hogy ha a széklet a szokottnál vékonyabb, az figyelmeztető jel. Ha a széklet alakja több alkalommal megváltozik (elvékonyodik), az jelentheti azt, hogy a végbél területén valamilyen szűkület alakult ki. Ilyenkor javasolható esetleg végbélvizsgálat vagy tükrözés.

széklet

A széklet szaga

A székletnek általában szaga van, ami teljesen normális dolog, és valószínűleg annak a jele, hogy a bélben lévő baktériumok jól működnek az egészség megőrzése érdekében.

A belekben több milliárd baktérium található, melyek fokozzák az emésztési- és anyagcsere-folyamatokat. Ezek a baktériumok okozzák a kellemetlen szagot is, ami a bélcsatorna bakteriális tevékenységének közvetlen eredménye.

Probléma akkor van, ha a „szokásos” szag megváltozik, intenzívebbé válik, és egyéb, hasi jellegű tünetek (pl. haspuffadás, hasmenés, hasi fájdalom) társulnak hozzá. Ezek mind jelezhetnek fertőzést, epehólyagbetegséget, és más betegségeket is.

Székrekedés

Mi történik akkor, ha nincs széklet? A normál bélműködés megváltozása lehet ez első figyelmeztető jele annak, hogy a belek nem megfelelően működnek, ami hasfájással járhat. Székrekedésről akkor beszélhetünk, ha akár három, vagy több napig nem történik székletürítés. Ennek velejárója a puffadás és kellemetlen hasi panaszok.

A székrekedés kialakulásának számos oka lehet. Kiválthatja többek között az étrend megváltozása - például rostszegény táplálkozás, kevés napi folyadékfogyasztás, a fizikai aktivitás csökkenése, az anyagcsere folyamatok, az emésztés lassulása. Bizonyos gyógyszerek (például az altató, fájdalomcsillapítók és a vaspótló szerek) is okozhatnak székrekedést. Több súlyos kórkép is állhat a háttérben – mondjuk ritkán kamaszkorban - de mivel az ördög nem alszik, éremes panasz esetén segítséget kérni.

A hasmenés okai

A székrekedés mellett a hasmenés is emésztési problémákra utalhat. Okozhatják romlott ételek, vagy veszélyes baktériumok, vírusok is. A legfőbb probléma az, hogy a hasmenés egyéb egészségügyi problémákhoz is vezethet - például kiszáradáshoz -, ha több napig tart. Ha a hasmenés, vagy a székrekedés két-három napnál tovább tart, orvoshoz kell fordulni! A hasmenés okai lehetnek súlyosabb betegségek (felszívódási zavar, ételallergia, gyulladásos vagy tumoros jellegű folyamatok) is.

Véres széklet

Az egyik legfontosabb figyelmeztető jel, ha a széklet véres. A véres széklet daganatos megbetegedés tünete lehet, bár ebben az életkorban nagyon ritkán, de mindig gondolni kell rá. Mindenféleképp fordulj orvoshoz, ha ilyen tünetet észlelsz, akkor is, ha úgy gondolod, hogy a vérzést „csak” aranyér, vagy székrekedés és erőlködés következtében a végbél szövetének kicsi megrepedése okozza.

50 éven felülieknek, akik családjában előfordult vastagbél daganatos betegség, vastagbéltükrözésre lehet szükség, hogy kizárják a daganat lehetőségét. Ha a véres széklet mellett láz, hastáji fájdalom (esetleg a hasmenés következtében kiszáradás) is jelentkezik, akkor vírusfertőzés, vakbélgyulladás vagy ételmérgezés állhat a háttérben.

Egészséges belek

A rostban gazdag ételek, a sok folyadék fogyasztása és a rendszeres testmozgás segítenek fenntartani a belek egészséges működését. Napi körülbelül 20-25 gramm rostbevitel ajánlott. Ha ritkán van székleted és kellemetlen hasi panaszokat is tapasztalsz, legegyszerűbben rostban gazdag ételek vagy rostpótló szerek fogyasztásával javíthatsz a helyzeten.

Magas rosttartalmú ételek a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, a friss zöldségek és gyümölcsök, és a diófélék.

A vízfogyasztás szintén jelentős tényező, ugyanis a megfelelő emésztéshez a kellő mennyiségű folyadék elengedhetetlen.

A rendszeres testmozgás is jótékony hatással van az emésztésre, ugyanis fokozza a bélmozgást, és enyhítheti a székrekedést az anyagcsere- és emésztési folyamatok javítása által.

(Forrás: WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)