beágyazás
#Testi problémák

Miért ne ágyazz be?

2023.11.12.
2 perces olvasási idő

A legtöbb ember úgy nő fel, hogy a szülei minden reggel figyelmeztetik arra, hogy ágyazzon be, de ahogy látszik, ebben tévedtek.

A Kingston Egyetem kutatása azt bizonyítja, hogy ha reggelente beágyazunk, akkor az éjszaka az ágyneműben összegyűlt poratka és más allergén anyag nem tud kiürülni, ami súlyosbítja az asztmát és az allergiát.

Mit kell tudni a poratkáról?

Ezek a mikroszkópikus bogarak az emberi hámsejtből táplálkoznak, és nedves környezetben szaporodnak. Amikor éjszaka alszunk, a testünk felmelegedik és megizzad, így első számú célponttá válunk a poratkák számára, amiknek a váladéka asztmaszerű tüneteket okoz.

A reggeli beágyazás miatt az ágynemű nem tud kiszellőzni, emiatt akár 1,5 millió poratka otthonává is válhat az ágyad. Ha nem teszed el a takaródat és a párnádat, akkor az atkák a levegőbe kerülve kiszáradnak és elpusztulnak.

Az atkák olyan allergén anyagokat termelnek, amik az asztmás, allergiás emberekre veszélyesek.

Hogy megoldást találjanak a problémára, kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes modellt, amivel nyomon tudják követni a poratkák számát. Azt tapasztalták, hogy a legjobb módszer az atkák számának csökkentésére, ha reggel nem ágyazunk be. Ezek után ne legyen lelkiismeret furdalásod amiatt, hogy a reggeli rohanásban nem raktad rendbe az ágyadat. Ha nem viseled el a rendetlen ágy látványát, legalább néhány órán át szellőztesd az ágyneműdet.

Harc a porallergiával szemben

Otthon az alábbiakat tudod megtenni:

  • Ne használj padlószőnyeget
  • A házikedvenceket ne engedd be a hálószobába.
  • Csökkentsd a házban a páratartalmat.
  • Használj „atka-biztos” matrac- és párnahuzatokat, az ágyneműt mosd magas hőfokon.
  • Használj nagy teljesítményű szűrőt a légkondiban.

A hűvös és száraz levegővel csökkentheted a poratkák számát.

A hűvös ház egyéb előnyei

Az alacsonyabb (16-20 °C közötti) éjszakai hőmérséklet a fentiek mellett számos egészségügyi előnnyel is jár

1. Csökkenti az anyagcsere-betegségek kockázatát

Egy 4 hónapos vizsgálat során megállapították, hogy aki 20 fokos szobában alszik, az ébren nemcsak több kalóriát égetett el, de a testében a „barna zsír” (vagy jó zsír) mennyisége is megnövekedett. A barna zsír lehetővé teszi, hogy a szervezet kalóriát égessen, ne csak tárolja azokat, mindez segít lecsökkenteni a cukorbetegség és az anyagcsere-betegségek kockázatát.

2. Jobb lesz az éjszakai alvás

Amikor a szervezetednek nem kell szabályoznia a hőmérsékletét, akkor mélyebben fogsz aludni és jóval kipihentebb leszel. Ausztráliai kutatások bizonyítják, hogy ha hűvösebb környezetben alszol, akkor megelőzheted az álmatlanságot. És ahogy tudjuk, az elegendő alvás rettentően fontos az egészségünk érdekében.

3. Sokkal fiatalabbnak fogsz kinézni

Kimutatták, hogy ha 16 és 20 °Cfok közötti szobában alszunk, akkor a szervezetünk több melatonint termel, ami nem csak a jó alváshoz nélkülözhetetlen, hanem az egyik legfontosabb öregedésgátló hormon.

Itt van pár tipp arra, hogyan tudod magad alvás közben hidegen tartani:

  1. Fagyaszd le a lepedőd és csak közvetlenül lefekvéskor vedd elő.
  2. Aludj meztelenül. Kevesebb ruha = kevesebb szigetelés.
  3. Használj ventillátort, hogy forgassa a levegőt a szobában.
  4. Szerezz be hűtőpárnát.
  5. Áztasd hideg vízbe a lepedődet, és centrifugázd ki jól, száradás közben csökkenteni fogja a meleget.
  6. Lógasd ki az egyik- vagy mindkét lábad a takaró alól.

Segítséget jelenthet az is, ha van egy „okos” termosztátod, amit be tudsz programozni az alvási szokásaidnak megfelelően. Az ilyen termosztátok segítenek alvás közben hűvösen tartani a hőmérsékletet, de figyelj arra, hogy reggel felkeléskor ne 20 °C fok legyen a lakásban.

(KamaszPanasz – M. D.)