szexualitás
#Vágyak

Szexuális egészség: mire vigyázzanak a leszbikus és biszexuális nők?

2020.03.13.
2 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Tévedés azt gondolni, hogy a leszbikus és biszexuális nők védettek a nemi úton terjedő betegségekkel szemben! Fontos, hogy tudd, ebben az esetben hogyan védheted meg az egészségedet!

A leszbikusok is elkaphatnak olyan betegségeket, mint például a herpesz, nemi szemölcsök, valamint a chlamydia. Ezek testnedvekkel terjednek, így például az orális szex is fokozza a kockázatot, különösen menstruáció alatt.

Tippek a két nő közötti biztonságosabb együttléthez

Kerüld el az orális szexet, ha vágás, vagy seb van valamelyikőtök szájában vagy ajkán! Egyes fertőzéseket kézzel, ujjal is továbbadhatsz, ezért mosd meg a kezed aktus előtt és után is!

Tippek biszexuális nőknek a férfiakkal történő biztonságosabb szexért

Minden esetben használj óvszert! Ha helyesen használod, akkor az óvszer megvéd a nem kívánt terhességtől és a nemi úton terjedő betegségektől. Amellett, hogy óvszert használsz, találd meg a neked leginkább megfelelő fogamzásgátló módszert!

Ha úgy gondolod, hogy fennáll a nem kívánt terhesség kockázata, akkor mielőbb fordulj orvoshoz, hogy beszerezhesd a sürgősségi fogamzásgátló tablettát!

Hüvelyi egészség

A hüvely öntisztító, szóval nem kell belülről megmosnod. Hüvelyi fájdalmat és szeméremtest irritációt okozhat a túl sok illatosított szappan, habfürdő és tusfürdő használata is. WC használata után mindig elölről hátrafele (a hüvelytől a végbélnyílás felé) töröld meg a nemi szerved!

Szexuális úton terjedő betegségek tünetei nők esetében

Szájpenész, hüvelyi gombás fertőzés

A betegségeket egy candida nevű gomba elszaporodása okozza. Szeméremtest- és hüvelyviszketés, behatolás során fájdalom és érzékenység, vizeléskor égő érzés, illetve sűrű, fehér folyás tartozik a legfőbb tünetei közé.

Aktus közben simogatással, közös szexuális játékok használata útján kapható el a szájpenész. Gyógyszeres krémmel, hüvelykúppal és tablettával kezelhető. Menj el az orvosodhoz, ha nem múlnak el a tünetek.

Nemi herpesz

Vírus okozza, amely hüvelyi, anális vagy orális szex útján terjedhet tovább. A herpesz a szájban és az orrban is megjelenhet. A tünetek közé tartoznak a fájdalmas hólyagok, valamint a nemi szervek területén megjelenő fekélyek, de vannak nők, akik tünetmentesek.

Vírus elleni tabletták segíthetik a gyógyulási folyamatot, és lerövidíthetik azt.

Nemi szemölcsök

Ezek a húsos kinövések a szeméremtest és a végbél körül jelennek meg. Viszkethetnek, de általában fájdalommentesek. A HPV vírus bizonyos törzsei okozzák, amelyet általában szexuális úton szereznek a bőr érintkezésével, mint például a nemi szervek összedörzsölésével. Különféle kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, beleértve a fagyasztást és a gyógyszeres krémeket is.

Trichomoniasis-fertőzés

Bármely szexuális tevékenységben átadható, amely során a partnerek hüvelyváladékot cserélnek. Tünetei közé tartozik a habos folyás, kellemetlen vizeletürítés, szeméremtest fájdalom, és néha a kellemetlen hüvelyi szag is. A nők egy része nem tapasztal semmilyen tüneteket. Antibiotikummal kezelik.

Chlamydia és gonorrhoea

Ezeket a fertőzéseket baktérium okozza, amely képes megfertőzni a méhnyakat, a végbelet, a torkot és a húgycsövet is. Előfordulhat szokatlan folyás, de általában nincsenek tünetek. Ha a fertőzés kezeletlen marad, akkor a baktérium okozta fertőzés átterjedhet a méhkürtre és meddőséget okozhat. A kezelés antibiotikummal történik.

Szifilisz

Ez a bakteriális fertőzés fájdalommentes fekélyt okoz, általában a nemi szervek területén. Magától eltűnik, de néhány tünet megjelenhet, mint például kiütések a testen és duzzadt mandula. Hogyha kezeletlenül marad, a szifilisz nagyon komoly idegi és szervi károsodást okoz az élet későbbi szakaszában. A korai szakaszában a szifilisz nagyon fertőző, és aktus során már a bőr érintkezésével is terjedhet. A kezelése antibiotikumos injekcióval vagy tablettával történik.

Mikor kell felkeresni az orvost?

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod, vagy attól félsz, hogy elkaptál valamilyen fertőzést, beszélj az orvosoddal, vagy menj el a nemibeteg-gondozó intézetbe.

A rendszeres vizsgálat jó ötlet, hogy megbizonyosodj afelől, hogy egészséges a szexuális életed.

(KamaszPanasz - S.C., Forrás: NHS)