menopauza
#Szülőknek

Férfi menopauza

2014.02.10.
1 perces olvasási idő

Nem a nők az egyetlenek, akik a hormonváltozástól szenvednek. Egyes orvosok azt veszik észre, hogy a férfi betegek ugyanazokkal a tünetekkel fordulnak orvosukhoz, mint amiket a nők tapasztalnak a menopauza idején.

Az orvosok jelenleg is vitatják, hogy a férfiak valóban menopauzán esnek-e át. Úgy tartják, hogy ha a férfiak tesztoszteron hormonterápiát kapnak, az enyhítheti az úgynevezett férfi menopauza tüneteit.

Idősödő férfi

Férfi menopauza: Tény vagy fikció?

A média figyelmét felkeltette az úgynevezett férfi menopauza. Sok férfi azonnal orvoshoz rohant, hogy kezeljék azon tüneteiket, melyeket az alacsony tesztoszteron-szintnek tulajdonítottak. A férfi menopauza fogalmának megjelenése mögött a tesztoszteron-szint csökkenése áll, mely a férfikor előrehaladtával jellegzetes, de gyógyítható tüneteket produkál.

Mit is jelent valójában?

Néhány szakértő vitatja, hogy ez hasonlítana a női testben végbemenő folyamatokhoz, hiszen a férfiaknák nincs egy meghatározott időszak, amikor bekövetkezne. Bár az igaz, hogy a tesztoszteron-szint a férfikor előrehaladtával csökken, a női hormonok csökkenése jelentősen nagyobb mértékű és ehhez az ösztrogén-szint csökkenésének tünetei is társulnak.

A potenciális férfi menopauza tüneteinek meghatározása azonban bizonytalan. A szexuális diszfunkció gyakori panasz, de más nem specifikus tüneteket is – mint a depresszió, a hangulatváltozás, a súlygyarapodás vagy a fáradtság – a változó férfikor ismertetőjeleként értelmeztek. Ezen tünetek azonban betegségekre is utalhatnak, mint például a cukorbetegségre.

Hogyan diagnosztizálható a menopauza?

Mit jelent az alacsony tesztoszteronszint?
Az emberi test működésénél a „normális” szűkös határokat jelent. Amikor bizonyos anyagok - például a hormonok - meghaladják, vagy nem érik el a normális szintet, az olyan következményekkel járhat, melyek hatással vannak a sejtek vagy szervek működésének szintjére is. Tovább a cikkhez

Az orvos fizikális vizsgálatokat végez, és kikérdezi a betegek a tünetekről. Elrendelhet más diagnosztikai vizsgálatot is, hogy kizárják az egyéb egészségügyi problémák lehetőségét. Ezt követően vérvizsgálatra kerül sor, mely tartalmazza a hormonszint, valamint a vér tesztoszteron-szintjének vizsgálatát is.

Van megoldás?

Ha a tesztoszteron-szint alacsony, tesztoszteronpótló terápia enyhítheti a tüneteket. Mivel hormonpótló terápiáról van szó, előfordulhatnak kockázatok és mellékhatások, mint például a prosztatarák súlyosbodása. A terápia előtt mindenképp orvosi vélemény szükséges.

Léteznek egyéb megoldások is. Segíthet az életmódváltás, például egy új étrend, egy edzésprogram vagy az antidepresszánsok.

(KamaszPanasz - forrás: medicinenet.com, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)

Kapcsolódó címkék

apa