akne
#Betegségek

Tippek az akne kezelésére fiúknak

2013.11.04.
2 perces olvasási idő

A fiúknak a tesztoszteron - a domináns férfi nemi hormon - miatt vastagabb a bőrük, így eleve hajlamosabb a pattanásos bőrre. Ez különösen kamaszkorban jelent problémát. Mit tehetsz a pattanások ellen?

Sok férfi olyan módszerekkel kívánja kezelni a pattanásait, melyek sokszor nemhogy nem segítenek, de ártanak is a bőrnek.Tanácsaink segítségével megszabadulhatsz a pattanásaidtól.

Tisztítsd meg a bőröd!

A nagymértékű olajtermelődés miatt nagyon fontos, hogy megőrizd a bőr tisztaságát, anélkül, hogy közben irritálnád azt, vagy megfosztanád az összes olajtól. A gyakori arcmosás nem elegendő a tiszta arcbőrhöz! Az, hogy testedzés után zuhanyozol, és reggel-este megmosod az arcod, mind az alapvető higiénia része. Van azonban más olyan módszer is, ami segíthet megelőzni a pattanások kialakulását az arra hajlamos bőr esetén is.

A leggyakoribb hiba, amit a férfiak elkövetnek

Ha nem kezeljük a pattanásokat, csak még agresszívebb lesz a krónikus akne, gyakran hegeket is okozhat - és ez az egyik fő oka annak is, hogy a férfiak nehezebben szabadulnak meg tőlük. Mivel a szervezetükben több a tesztoszteron, ami stimulálja az olajmirigyek működését, a férfiaknak már akkor érdemes lenne elkezdeniük a kezelést, amint felfedezik az első tüneteket.

A bőröd védelme

Az a tény, hogy a férfiaknak vastagabb a bőrük, nem jelenti azt, hogy kevésbé vannak kitéve az olyan bőrproblémáknak, mint a hegesedés, a bőrrák, korai ráncosodás, vagy a száraz, érzékeny bőr. Sok férfi nem tesz semmit a bőre védelme érdekében, ami a bőr károsodásához vezethet.

Ráadásul néhány bőrápoló termék olyan erős kémiai anyagokat tartalmaz, melyek több kárt okozhatnak, mint hasznot. A bőr ilyenkor védelmi üzemmódba kapcsol, és mivel ezek az összetevők irritálhatják vagy kiszáríthatják a bőrt, az olajmirigyek fokozott termelésbe kezdenek, ami pont az ellentétje annak, amit el szeretnénk érni.

Fontos, hogy a naptól is óvjuk a bőrünket. Használj minimum 15-ös faktorszámú naptejet! Jó, ha tudod, hogy több férfi szenved az arcon, a fülön vagy a nyakon jelentkező bőrráktól, mint nő. Nagyon ajánljuk a mindennapos bőrvédelmet, különösen a nyári időszakban. A megfelelő naptej használatával megelőzheted a pattanások kialakulását, ha este alaposan megmosod az arcod.

Az életmód hatásai a bőrre

Amikor a vércukor- és az inzulinszint megnő - akár a rossz étrend, akár a stressz miatt -, a testben a gyulladást okozó anyagok mennyisége jelentősen megnő. Ez egy olyan hormonális reakciót indít el, aminek eredményeként a faggyúmirigyek működése fokozódik, és több pattanás alakul ki. Próbálj meg minél kevesebbet aggódni, igyál kevesebb kávét és cukros üdítőt, valamint kerüld az alkoholfogyasztást! Igyál sok vizet, és aludj minimum 6 órát!

Borotva által okozott pattanások

Sok férfinak okoz gondot a borotválkozás utáni pattanások, gyulladások és benőtt szőrszálak megjelenése. A kamillás termékek segíthet a gyulladás csökkentésében. Próbálj érzékeny bőrre ajánlott borotvahabot, bőrbarát borotvát és nem túl durva borotválkozás utáni arcszeszt használni! Ne feledd, a bőrproblémát mielőbb kezelni kell!

Ha bármilyen kérdésed van a témával kapcsolatban, kérdezz bátran szakértőinktől!

(Gy. Z.)