szex
#Vágyak

Tények és tévhitek az önkielégítésről

2024.04.13.
2 perces olvasási idő

Az önkielégítés természetes vágya a testednek. Ez teljesen normális szexuális tevékenység, noha néhány kultúra elutasítja az önkielégítést, és egyes vallási nézetek szerint ez bűn.

Az önkielégítést szerencsére már nem ítélik el olyan drasztikusan, mint néhány évtizede. De a hiedelmek tovább élnek, mert ezekről a témákról igen nehéz beszélgetni, és nehéz megbízható információforrást találni. A történelem, a vallásos tiltások, a tudatlanság rányomta a bélyegét a maszturbációval kapcsolatos nézetekre. Az önkielégítéssel kapcsolatos zavarok nagy része ilyen hiedelmekre vezethető vissza.

A fiúk és a lányok ugyanabból az okból maszturbálnak. Egyrészt jó érzés, segít jobban megismerni a testünket, ami a párkapcsolatokban is számos nehézség elkerülésében játszik szerepel, emellett szexuális kielégülést nyújt. Másrészt a szexuális úton terjedő betegségek terjedésével a biztonságos szex egyik módjának tekinthető.

Csak a fiúknál természetes?

Habár az nem bizonyított, hogy mindenki maszturbál, a fiúk és a lányok legtöbbje így tesz. Míg a fiúk teljesen természetesen beszélgetnek a maszturbációról, addig a legtöbb lány számára az önkielégítés tabu téma. Néhány lány azért nem végez önkielégítést, mert bűnös dolognak érzi ezt. A fiúknál azonban sokkal könnyebben megy, hiszen számukra ez természetesebb.

Elég kétélű a dolog, hiszen a nőknél sokszor „bűnös” dologként állítja be a nyilvánosság, viszont a férfiaknál ez teljesen elfogadott, sőt a fiúkat általában buzdítják a szexualitásra, míg a lányokat ledérnek, bűnösnek találják emiatt.

Pedig a lányoknak is kell, hogy legyen orgazmusuk és tudniuk kell élvezni a szexet a partnerükkel. Ám nehéz jól érezni magad, ha nem tudod, hogy mi esik jól, vagy hogyan reagál a tested az érintésre.

Ismerd meg magad!

Sok tapasztalatot szerezhetsz a maszturbálásból. Megtanulod ugyanis, hogy mi a jó neked. A lányoknál a maszturbáció más fizikai és lelki pluszt is jelenthet. Az orgazmus enyhítheti a menstruációs görcsöket. A maszturbációval a lányoknak szexuális élményben lehet részük anélkül, hogy egy partner irányítaná őket.

A nők rengeteg időt töltenek más emberek problémáival foglalkozva. Önkielégítéssel megtudhatjuk, milyen érintés kelt bennünk vágyat, és milyen gyorsasággal. Megismerhetjük magunkat anélkül, hogy más emberrel kellene törődnünk.

Sajnos mind a mai napig rengeteg tévhit kering a maszturbációról. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

A maszturbáció rossz - Dehogy az!

Ez a tevékenység teljesen normális és egészséges. Enyhítheti a szexuális vágyat, anélkül, hogy felmerülne a betegség vagy terhesség kockázata. Megtanítja kezelni a reakcióinkat szex során.

Összefügg a szüzességgel - Nem igazán!

Arra nincs definíció, hogy mitől lesz valaki szűz, de a legtöbb ember abban egyetért, hogy ez a kérdés kifejezetten a szexuális együttlétre vonatkozik. Neked kell eldöntened, hogy nálad mi számít a szüzesség elvesztésének.

Nehézségekkel küzdesz, ha maszturbálsz?

Minden ember érezhet szexuális kísértést egy másik ember iránt, és a maszturbáció nagyszerű módja ezeknek a vágyaknak az enyhítésének – anélkül, hogy szexuális úton terjedő betegséget kapnál, vagy teherbe esnél. A maszturbáció jó mód arra is, hogy megismerd a tested, és adj magadnak egy esélyt az önfeledt örömszerzésre.

A rendes lányok nem csinálják - Kamu!

Ha egy lány önkielégítést végez, az az ő személyes döntése, ami a vallási hovatartozásán és a lelkiállapotán is alapszik. Semmi rossz nincs abban, ha ily módon szerzel örömet magadnak. Légy nyugodt, a rendes lányok igenis csinálják!

Ha egy csodás kapcsolatban vagy, nincs szükséged maszturbációra - Nem igaz!

Attól, hogy egy jól működő kapcsolatban vagy, még nyugodtan maszturbálhatsz. Vannak, akik úgy érzik, partnerük minden szempontból kielégíti vágyaikat, megint mások úgy érzik, az önkielégítés olyan élményt nyújt, amiről a párkapcsolatban sem szeretne lemondani. Mindkét vélekedés normális, így csak rajtad áll, hogy mit választasz.

A maszturbáció elváltozást okoz – Semmiképp!

Talán a hiedelem gyökere még azokba az időkbe vezet vissza, amikor tiltották azt, és valahogy meg kellett ijeszteni a tiniket, hogy véletlenül se műveljenek ilyen „szégyentelen” dolgot. Természetesen nem igaz, az önkielégítés nem áll összefüggésben semmilyen betegséggel vagy elváltozással (pl.: meddőség, elbutulás stb.). Maszturbáció során ugyanazok a fiziológiai folyamatok játszódnak le a szervezetben, mint közösülés során.

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)