/ TEST / A Vogue szerkesztői az eg...
  2012-05-24

A Vogue szerkesztői az egészséges testképért

A Vogue divatmagazin 19 nemzetközi szerkesztősége megállapodott abban, hogy a továbbiakban kizárólag egészséges modellekkel dolgoznak. Az ötlet az Egyesült Királyságból származik, a magazin júniusi számában karolták fel először az egészségesebb testkép ügyét.

- hirdetések -

A Vogue magazin ottani szerkesztője, Alexandra Shulman a következőket nyilatkozta: „Tárgyalásokat folytatunk a tervezőkkel, a modellekkel, és azon vagyunk, hogy eljuttassuk az üzenetet az iskolákba is. Látjuk ugyan a változást, de az átalakulás nem egyik napról a másikra következik be.” A divatipart a múltban sok bírálat érte amiatt, hogy olyan modelleket foglalkoztatott, akik irreális testalkatokat népszerűsítettek, és közreműködtek abban, hogy a nők között egyre többen küzdenek manapság táplálkozási zavarokkal.

A szerkesztők megállapodása szerint a modellügynökségeken ellenőrzik a modellek személyi igazolványait, és „nem fogják alkalmazni a 16 év alatti kiskorú modelleket, illetve azokat, akiken látszik, hogy táplálkozási zavarral küzdenek.” Alexandra Shulman hozzátette: abban az esetben, amikor nem tudtak pontos információhoz jutni egy lány egészségi állapotával kapcsolatban, a magazin úgy döntött, nem használja fel a lányról készült fotókat. „Olykor szólok a fotósoknak: ”Ő túl vékony, és nem fogunk vele dolgozni".” 2009-ben egyébként Alexandra Shulman is bírálta azokat a divattervező cégeket, amelyek rendszeresen túl kicsi minta ruhadarabokat küldtek. Azóta semmi érdemleges nem történt: „Semmi nagyobb változás nem történt a mintadarabokat illetően. Csalódott vagyok, mert ez egy jó kiindulási pont lett volna.”

Mintha marhák lennének

A most megkötött megállapodásban a Vogue szerkesztői ígéretet tettek arra, hogy ráveszik a tervezőket, mérjék fel a túl kis méretű mintadarabok következményeit, mivel ezzel a túlzottan vékony modellek alkalmazását támogatják.”

Egy évvel korábban Izrael jogilag szabályozta a sovány modellek foglalkoztatását a kifutón és a reklámokban. Alexandra Shulman viszont ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, ellenzi, hogy ehhez hasonlót vezessenek be az Egyesült Királyságban is. „Nagyon ellenzek bármiféle törvényt.” – fejtette ki. „Azt a gondolatot, hogy elkezdjék mérni a lányokat és ellenőrizni a testtömeg indexüket, és úgy bánjanak velük, mint a szarvasmarhákkal.” „Ez túlzás. Nem csak az a fontos, hogy valakinek mennyi a súlya. Ez az egészséges táplálkozásról is szól.”

A táplálkozási zavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezetek a megállapodást pozitív lépésnek tartják. „Elégedettek vagyunk, úgy tűnik, a divatszakma nagy öregjei komolyan veszik a felelősségüket, amellyel a fiatalabb generációra hatnak.” – hangzott el egy nyilatkozatban. „Szeretnénk, hogy ez az indítvány széles körben elterjedjen, és követendő példa legyen mindenki számára.” - tették hozzá.

(H.P. - bbc.co.uk)