lábizzadás
#Testi problémák

Miért izzad a lábad?

2016.07.19.
2 perces olvasási idő

A talpaid minden egyes négyzetcentiméterén 600 izzadságmirigy található, ez talpanként 250 000 (több mint a tested bármely részén), és naponta körülbelül 500 ml izzadságot termelnek. Tudnod kell, hogy a tested azért izzad, hogy szabályozza a testhőmérsékleted. A láb túlzott mértékű izzadását orvosi nyelven hyperhidrosisnak nevezzük.

A lábszag meglehetősen gyakori probléma. Két okból is kellemetlen. Először is izzad, és ez kellemetlen, másodszor pedig büdös, ami másokból negatív reakciókat vált ki. Mindez nagyon zavaró lehet.

Fokozott izzadás

A fokozott izzadás és a baktériumok együttesen felelősek a lábszagért. Mikor a lábad elkezd izzadni, az izzadságtól a zoknid és a cipőd is átnedvesedik. A nedves talp bőre meggyengül, s akár hámlani is kezdhet. Mindennek az az oka, hogy a baktériumok lebontják a bőr felszínét, különösen a lábujjakon és a nyomópontokon, ami nagyon fájdalmas is lehet. Ráadásul a baktériumok zsírsavakat, és a sajtgyártásnál használt baktériumokhoz hasonló gázokat bocsátanak ki, ezek a felelősek a lábszagért.

A lábizzadás okai

Feltételezhető, hogy a hyperhidrosis örökletes, a szimpatikus idegrendszer fokozott működével van összefüggésben. Noha vannak, akik azért izzadnak hevesen, mert valamilyen betegségben szenvednek (hyperthyroidism, anaemia), vagy csak elhízottak, de általában sokkal egyszerűbb eset áll a jelenség mögött.

A kamaszkori lábizzadást általában a változó hormonháztartás hatására túlműködő izzadságmirigyek okozzák. A talpon és kezen található izzadságmirigyek az érzelmi változásokra izzadással válaszolnak. Ezért van az, hogy ha izgulsz, elkezd izzadni a tenyered is.

Mit tehetsz a lábszag ellen?

Az olyan cipő viselése, amely nem természetes anyagokból készült (pl. edzőcipő), illetve a szintetikus anyagokból készült zoknik viselése nagy szerepet játszanak a túlzott lábizzadásban. Ezek az anyagok nem szívják fel kellően az izzadságot és és nem engedik azt elpárologni sem. Ez a baktériumok elszaporodásához vezet, ami tovább fokozza a kellemetlen szagok jelenlétét.

  • Kerüld a szintetikus anyagokból készült zoknikat! Olyat válassz, amely legalább 60 %-ban pamutból készült. A tiszta pamutból készült zokni túl hamar átnedvesedhet. Mindig a lehető legmagasabb hőmérsékleten mosd azokat.
  • Viselj bőrből készült, jól szellőző lábbelit.
  • Rendszeresen váltogasd a cipődet, hogy legyen ideje kiszáradni a levegőn.
  • A cipődbe helyezz mosható talpbetétet, melyet naponta moss ki. Antibakteriális cipőspray is segíthet a cipők szagmentesen tartásában.

Lábápolás

  • Távolíts el minden bőrkeményedést a talpadról, mivel ezek felpuhulhatnak, mikor nedvesek, s ideális terepet nyújtanak a baktériumok megtelepedésének. A repedezett sarkakról se feledkezz meg!
  • Antibakteriális szappan használata, illetve teafaolajos lábfürdő is segít.
  • Naponta akár többször is mosd meg a lábad, hogy lemosd a baktériumokat.
  • Legyen nálad nedves tisztítókendő, amivel bármikor áttörölheted a lábad, ha úgy érzed, izzadni kezd.
  • Használj izzadásgátló dezodort a talpadra, és szagelszívó betétet a cipődben.
  • Lábhintőpor használata, különösen a lábujjak között szárazon tartja a talpaid.
  • Súlyosabb esetben antibakteriális kenőcsök segítségével pusztíthatod el a baktériumokat.

További kezelés

Ha a probléma továbbra is fennáll, keresd fel az orvosod!

Súlyos esetben szóba jöhet a iontophoresis kezelés, mely gyenge egyenárammal való kezelést jelent. Ilyenkor a kezet és a lábat egy vezetékes vízzel töltött tálkába kell helyezni, amibe egyenáramot vezetnek. A hatást úgy éri el a kezelés, hogy az izzadságmirigyeket gátolja meg működésükben, azáltal, hogy megemeli az izzadás ingerküszöbét. A hatásfok 70-90 %-os.

Kezdésként heti 4-5 alkalommal 10-15 perces kezelést kell folytatni 1-2 hónapon keresztül. Ezután általában elegendő a heti 1-2 kezelés. Ha a testedben van valamilyen tárgy (spirál, lemezek, csavarok, szívritmus szabályzó, inzulin pumpa), akkor a kezelés iontophoresissel nem lehetséges. Terhes nőknek, szívritmuszavarban szenvedőknek szintén nem lehetséges.

Ritkán botulinumot is használnak a probléma kezelésére, injekció formájában. Az antikolinerg gyógyszerek képesek blokkolni az izzadásért felelős idegeket, ám ezeknek a mellékhatása sokkal súlyosabb lehet, mint maga az izzadás.

(KamaszPanasz)