tél
#Betegségek

Téli viszketés és száraz bőr

2013.11.18.
2 perces olvasási idő

Rendszeresen viszket a bőröd a téli időszakban? Ha hajlamos vagy a különféle bőrproblémákra, akkor az ősz a legmegfelelőbb időszak, hogy megtedd a szükséges megelőző lépéseket.

Viszkető bőr télen

A télen jelentkező bőrviszketés egyik oka az ekcéma lehet. Ez a betegség öröklődik, így az egész családot is érintheti. Ha a szüleidnél tapasztalható a probléma, akkor előfordulhat, hogy nálad is kialakulhat.

Már ősszel jelentkezhet a probléma, elég egy-két hűvösebb nap. A bőr viszonylag rövid idő alatt kiszárad, amely leghamarabb a karokon és a lábakon vehető észre. A száraz bőr érzékeny lehet és irritálódhat, viszkethet, és a legtöbb ember válaszreakcióként szorgosan elkezd vakaródzni, és ez jelenti a komolyabb problémát.

Így ugyanis kiütések jelentkezhetnek, valamint fertőzések alakulhatnak ki. Minél jobban vakarózik valaki, annál rosszabb lehet a saját helyzete. Van azonban megoldás, még azok számára is, akik genetikailag hajlamosak az ekcémára. Megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetőek, vagy enyhe szintre csökkenthetők a tünetek.

tél

Hidratáld a bőröd!

Az első és legfontosabb a bőr megfelelő hidratálása. Így a bőr védelmi vonalának meggyengülése elkerülhető. Még akkor is intenzíven érdemes hidratálni a bőrt, ha az idő nem túl hűvös. Ne felejtsd el, hogy a bőrtípusodnak megfelelő készítményeket válaszd!

Ma már szinte bármelyik drogériában széles választékban kaphatóak a különféle testápoló krémek, olajok, kenőcsök, így könnyen megtalálhatod bőrödnek és a pénztárcádnak is a legjobb készítményt. Fontos, hogy rögtön fürdés vagy zuhanyzás után jó alaposan bekend magadat a választott krémmel, ugyanis a bőröd ilyenkor még nedves és a krémmel ezt a nedvességet is bejuttathatod a bőrödbe.

Nappalra kényelmesebb lehet egy vékony réteg gyorsan beszívódó krém, például a hyaluron sav alapú készítmények megfelelőek, de ugyanolyan jó az avokádó kivonatot vagy más természetes olajat tartalmazó, esetleg glicerines testápoló is.

Azonban a szintetikus (szilikon alapú) termékek a pattanások elburjánzását okozhatják az érzékeny bőrűek és az azokra allergiásak számára. A kéz bőrfelülete viszonylag kevés faggyúmirigyet tartalmaz, ezért könnyen kiszárad, berepedezik. Ráadásul az alkoholos kézfertőtlenítők rendszeres használata sem tesz jót a bőrnek, ugyanis az alkohol vízelvonó hatású, és szárítja a bőrt.

Kerüld a bőrszárító hatású szappanokat!

Szintén bőrszárító hatású a hagyományos kézmosó szappan, aminek tisztító képessége hatékonyabb az alkoholos kézfertőtlenítőkhöz képest. Azonban nem kell kétségbeesned, ma már bő választék áll rendelkezésre az érzékeny bőrűek számára a különféle kímélő, bőrbarát kéztisztító szerekből, melyek egyben hidratáló hatásúak is.

Kisméretű kiszerelésben is kaphatóak, így bárhová magaddal viheted, és jobb ezeket használni, mint a nyilvános mosdókban lévő illatosított szappanféleségeket vagy kézfertőtlenítőket. Jobban jársz, ha távol tartod magad az illatosított kézmosószerektől, illetve szappanoktól, ugyanis az ezekben található vegyi anyag bőrirritáló hatású lehet, akár allergiás reakciót is kiválthat az arra érzékeny személyek esetében. Az ilyen kemikáliák akár fel is erősíthetik a viszketés mértékét.

Hogyan tisztálkodj?

A tisztálkodás legyen alapos, de lehetőleg rövidebb ideig zuhanyozz és tartózkodj a kádban történő áztatástól! Használj bőrbarát, hidratáló hatású termékeket! Amennyiben fokozottan érzékeny a bőröd, akkor kímélő hatású arctisztítót használj.

Az otthonodban pedig használj párásító készüléket, mert a fűtési szezon kezdetével a lakás levegője is teljesen szárazzá válhat, ami nem előnyös sem a bőrnek, sem a légutak nyálkahártyáinak, mert irritációt okozhat és növelheti a fertőzések kockázatát. Ne várd meg az első havat, kezdj el párásítani minél hamarabb, és rendszeresen, rövid ideig szellőztess!

Ha figyelsz a testedre és a bőrödre, és megfelelően ápolod azt, elerkülheted a viszketést.

(KamaszPanasz - M. T., webmd.com)