pubertás
#Testi problémák

5 zavaró testi változás a tinilányoknál

2015.02.05.
4 perces olvasási idő

Pubertáskorban sok változás megy végbe a fiatalok testén kívül és belül, a hormonoknak köszönhetően. A lányok menstruálni kezdenek, pattanásaik nőnek, megváltozik a testszaguk, szőrösödnek. Meglehet, hogy e változásokat kínosnak és zavarónak tartod.

Nem vagy már gyerek többé. De még felnőtt sem, viszont tisztában vagy azzal, hogy a tested változik és már alig várod, hogy a kamaszkorod véget érjen.

Másrészről ezek a változások stresszessé is tehetnek. Aggódhatsz amiatt, hogy milyen és mekkora lesz a melled. Megjön-e a menstruációd akkor, amikor a többi lánynak és mi van akkor, ha a tamponod vagy a betéted leesik a földre a táskádból és ezt mindenki meglátja. A tinik ezt katasztrófának élhetik meg.

De mielőtt ez történik, ne feledj négy dolgot:

  • Ez mindenkivel megtörténik. Lehet, hogy nem beszél róla, de még a legnépszerűbb lány is stresszel a változások miatt vagy, hogy lelepleződik a táskájában lapuló tamponja, illetve az erős izzadásgátlója.
  • A testi-lelki változás teljesen normális jelenség, minthogy az is, hogy izgulsz amiatt, hogy most mi lesz.
  • Ezen mindenki átesik, neked is meg kell tanulni, hogy hogyan kell túlélni, akár egy kis segítséggel.
  • Ne szégyelld a kérdéseid, egy lány sem született úgy, hogy mindent tud. Minden társadnak vannak kérdései.

A menstruációtini lány

Ez egy örök rejtély, minden lány azt szeretné tudni, hogy neki mikor jön meg? Nekem jött meg először/utolsónak az osztályban! Mit tegyek, ha átáztam és ez meglátszik a nadrágomon és mindenki engem néz? Ezek és ehhez hasonló dolgok foglalkoztatják ekkor a pubertáskorú lányokat. A lányok egy nagy dologként kezelik a menstruációjukat az iskolában, de ez tényleg egy nagy dolog. Így jelzi a tested, hogy biológiailag érett vagy.

Az orvosok az úgynevezett Tanner-skálával megállapítják a pubertáskor kezdetét, amely a szeméremszőrzet mennyiségét vizsgálja meg és a mellek fejlettségi állapotát. Ha nincs vagy csak egy kicsi szeméremszőrzeted van, amely az őszibarack kis szőreihez hasonló méretű, és a melled növekedése még egyáltalán nem indult meg, akkor még van egy kis időd az első menstruációdig, de már nem sok. Ha a szeméremszőrzeted növekedésnek indult és a melled is fejlődik, közeleg az első menstruációd ideje is.

Így készülj fel az első menstruációdra:

  • Hordj a táskád cipzáras részében vagy a pénztárcádban egy betétet. Ha kiesik, senki nem fog látni semmi kínosat, mert ez nem ciki. Te se érezd annak!
  • Ha vécézés után megtörlöd magad, és valami rózsaszínt, barnát, vagy mást látsz, amit eddig nem, használj betétet. Viselj sötét színű bugyit!
  • Ha megjön az iskolában és nincs nálad betét, se tampon, emlékezz, hogy a vér nem patakokban fog folyni és nem gejzírként fog feltörni. Kérj egy kis gézlapot az iskolai orvostól, ha nincs betétje. De bármilyen szövetdarab megteszi. Ha az utcán történik vagy a plázában, tegyél be néhány zsebkendőt. Azzal kihúzod hazáig.
  • Ha begörcsölsz tanítási órán, kérd meg a tanárodat, hogy hadd menj az orvosiba, mert nagyon fáj a fejed. Persze az iskolai orvosnak mond meg az igazat, majd ő ad neked görcsoldót. De az egész osztálynak nem kell tudnia, hogy te mivel küzdesz.

Mell

A pubertáskor alatt még a legvékonyabb lány is zsírréteget halmoz fel a csípőjére, a mellére, meg mindenhová. Ez önmagában is elég frusztráló lehet, de még idegesítőbb lehet az, amikor nálad még nem, de másoknál már megfigyelhető ez a változás. De ekkor ne légy ideges! A te időd is eljön.

Nem igaz az a szóbeszéd, amit hallottál, hogy fel tudod gyorsítani a melled növekedését és lelassíthatod a tested fejlődését. A pubertáskor végére mindenki ugyanolyan fejlettségi szinten lesz. Ha esetleg lemaradtál vagy a többiek maradtak le hozzád képest, akkor is fel fogsz zárkózni a többiekhez vagy a többiek hozzád.

Mindenki a saját tempójában halad. A fejlődést, a változást, a növekedést nem lehet siettetni. Akkor történik meg, amikor megtörténik.

Testszag

Nem arról van szó, hogy a pubertáskor előtt nem izzadtál, de nem ennyit, ugye? A tinik izzadása különbözik a gyermekekétől. A tinik többet izzadnak és a szaguk is más, mert a hormonok működésbe lépnek, a hónalj mirigyei egyre aktívabbak. Az izzadságban megbújó baktériumok pedig nem éppen kellemes parfüm illatot árasztanak.

Mit tehetsz az izzadás ellen?

  • Zuhanyozz le minden nap szappan vagy tusfürdő és meleg víz használatával! Minden nap tiszta ruhát vegyél fel!
  • Használj dezodort vagy izzadásgátlót. Mi a különbség? A dezodor csak elfedi a testszagot, az izzadásgátló pedig blokkolja az izzadást. Az is előfordulhat, hogy egy lány serdülőkorban annyira izzad, hogy erősebb izzdásgátló kell neki, mint egy fiúnak vagy férfinak. Ha erős izzadásgátlóra van szükséged, fordulj orvoshoz, mert ezeket csak receptre lehet kapni.
  • Viselj 100 százalékban pamutból készült fehérneműt és felső ruházatot. Így tud „lélegezni” a bőröd.

Lásd még: Mit tehetsz a testszag ellen?

Arc- és testszőrzet

A szőr nem kívánt helyeken nő ki, amely gyakori mellékhatása a pubertáskornak. A testszag és a felesleges szőrzet gyakran együtt jár. A lányoknak szőrösödik a karjuk, a felső ajkuk és az orruk közti rész, amely kellemetlen lehet.

Van pár dolog, amit tehetsz a szőrök ellen. A lábad, a hónaljad, a bikinivonalad borotválhatod, de az arcodat soha ne borotváld! Ezt hagyjuk meg a fiúknak. Az arcod szőrtelenítéséhez menj el kozmetikushoz, gyantáztass, szőkíts, használj szőrtelenítő krémet!

Ha sok nem kívánt szőrszállal, szabálytalan menstruációs ciklussal, sok pattanással, testsúlyingadozással küzdesz, lehet, hogy policisztás ovárium szindrómád van (PCOS). Panaszaiddal fordulj orvosodhoz, aki majd megállapítja a fennállását. Ha PCOS-ed van, akkor gyógyszert fog neked felírni, ami segít a túlzott szőrnövekedés és egyéb tünetek enyhítésében.

Pattanás

A fiúknak általában több pattanásuk van, mint a lányoknak, mert a bőrük zsírosabb, de ez nem azt jelenti, hogy a lányok megússzák. Szinte mindenkinél jelentkeznek pattanások a tinédzser éveik alatt valamikor. A pattanásokat baktériumok okozzák. Az enyhe vagy közepesen súlyos pattanásokat kordában lehet tartani.

  • Mosd meg óvatosan naponta kétszer az arcodat, majd használj arctisztításra kifejlesztett arclemosót! Ha súrolód a bőröd, azzal csak irritálod az arcbőröd és ez ronthat a pattanásaidon.
  • Használj a drogériákban kapható, pattanásos bőrre kifejlesztet termékeket, amelyek benzol-peroxidot vagy szalicil-savat tartalmaznak.
  • Használj korrektort és „noncomedogenic” feliratú alapozót, ami azt jelenti, hogy nem tömíti el a pórusokat.
  • Ne kerüld a napvédő krémet! Az csak egy mítosz, hogy a napsütés leszárítja a pattanásokat. Az erős napsugarak csak növelik a bőrrák kialakulásának az esélyét, ha nem használsz napvédő krémet, még az arcodon is. Napvédő krémből is keress olyat, mely nem tömíti el a pórusokat.

Beszélj róla!

Egy tininek, aki a fentebb kivesézett változásokat éli meg, kell valaki, akivel őszintén beszélni tud ezekről a dolgokról. Ez lehet a nővéred, anyukád, nagynénéd, mamád, tanárod, a legjobb barátnőd anyukája vagy más felnőtt, akiben megbízol.

Azzal a valakivel üljetek le egy nyugodt, csendes helyre, ahol beszélhettek. Ha rákérdezel az ő első menstruációs élményére vagy melleinek növekedésére, biztosan őszintén válaszol majd neked és rájössz, hogy annak idején ő is szenvedet a testi-lelki változások miatt. Tehát nem vagy egyedül. Mindenki átéli életében ezt a csodálatos, ám kínos átalakulást.

(KamaszPanasz - M. T., webMD)