szépségápolás
#Testi problémák

Természetes szépségápolás

2011.02.02.
1 perces olvasási idő

Manapság olyan kémiai anyagokkal találkozunk nap mint nap, melyek abszolút nem tesznek jót az egészségünknek és a szépségünknek. Miért bombáznánk bőrünket, hajunkat vegyszerekkel, ha természetesen is csodás hatást érhetünk el?

Kémiai anyagok az élelmiszerekben, ételekben, tisztálkodási szerekben, kozmetikai termékekben… Sajnos hosszasan sorolhatnánk még, hogy mely termékek tartalmaznak mesterséges anyagokat. A reklámokban kitalált hangzatos nevek kecsegtetőek lehetnek sőt, olykor a hatás és végeredmény is kielégítő, de idővel szembesülhetsz a hátulütőkkel.

A természetes termékek ezzel szemben valószínűleg nem - vagy csak nagyon csekély mértékben tartalmaznak mesterséges anyagokat, vegyszereket. Az pedig közel sem mindegy, hogy milyen anyagokat viszel fel az arcodra, a testedre és a hajadra. A természetes szépségápolás sajnos nem mindig kényelmes, sokszor nem arról szól, hogy bemész a boltba és leveszed a kész terméket a polcról. Ha mégis sikerül ily módon bioterméket vásárolnod, akkor minden bizonnyal többet kell fizetned, mint mesterséges társaiért. Vigasztaljon annak a tudata, hogy az idő-és pénzbefektetés hosszútávon mindenképpen megtérül!

Mit nevezünk biokozmetikumnak?

Bio-, illetve natúr kozmetikumoknak nevezhetünk minden olyan terméket, melyek nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, vegyszereket (Pl: sók, mesterséges színezékek, szintetikus illatanyagok, parabén, kőolaj származékok. ) A bio kozmetikumok gyártóit szigorúan ellenőrzik. Hazánkban ezt a Biokontroll Hungária Nonprofit kft. végzi. A biokozmetikumok előállítása során nem használnak mesterséges anyagokat, tehát a termékek nem tartalmaznak különféle kémiai anyagokat, vegyszereket, káros összetevőket. A gyártók gyakran a csomagolás alapanyagára is gondot fordítanak és egyszerű, de környezetbarát csomagolásba bújtatják termékeiket.

Mire figyelj vásárláskor?

Sajnos számos olyan termék is a polcokra kerül, melyek biokozmetikumként hirdetik magukat, holott ugyanúgy tartalmaznak illat-és konzerváló-, illetve egyéb mesterséges anyagokat, mint más termékek. Vásárlásnál ezeken a termékeken keresd a tanúsítást végző szerv nevét, hiszen ezek a termékek bevizsgált, a biokozmetikumok szigorú elvárásainak megfelelő kencék. Célszerű jól ismert, neves biokozmetikumok közül válogatni, hiszen ezek minőségét a használók is igazolták már lelkesedésükkel.

Sajnos nagyon kevés hazai termék közül válogathatsz., ugyanis csak abban az esetben kapja meg egy biotermék a tanúsítást, ha összetevőinek legalább 95 százaléka a természetből nyert. Ennek az elvárásnak egyelőre nagyon kevés magyarországi gyártó tud megfelelni. A magyar bio kozmetikumok tanúsítását a már korábban is említett Biokontroll Hungária Nonprofit kft. végzi, tehát ezt kell keresned a termék csomagolásán.

(Forrás: csakmiketten.hu)