őszülés
#Testi problémák

Megőszülhetünk a félelemtől?

2011.01.01.
2 perces olvasási idő

Az irodalom, a költészet és még egy maroknyi orvosi folyóirat ejtett már szót a haj megőszülésének jelenségéről, melyet ijedtség (sokk, gyász vagy stressz) váltott ki.

Vajon tényleg van köze ezeknek a híreszteléseknek az igazsághoz? Dr. David Orentreich klinikai professzor szerint igen is, meg nem is. Habár a félelem nem okozhat hirtelen őszülést, létezik olyan betegség, ami ezt a látszatot kelti.

őszAz alopecia areata egy olyan autoimmun betegség, ami a hajhagymákat támadja meg, melynek következtében a fekete, barna, vörös és szőke hajszálak kihullnak, hátrahagyva az ősz és nem színezett hajszálakat. (Végül a legtöbb ember elveszíti az összes hajszálát).

Orentreich azt mondja „Ha valaki elkapja ezt a betegséget, akkor a sötét hajszálak gyorsan kihullhatnak. Ezért úgy tűnhet, hogy egyik napról a másikra megőszültek.” Mint kiderült, a stressz jó eséllyel lehet kiváltója az autoimmun betegségeknek.

„Elképzelhető, hogy egy személy, aki hajlamos az alopecia areata betegségre stresszes helyzetbe kerül, s ennek következtében az első dolog, ami történhet, hogy kihullnak a sötét hajszálai. Elég gyorsan megtörténhet, – napokon/heteken belül – hogy nem marad más csak az ősz hajszálak.” Ugyan az autoimmun betegségek nem új keletű dolgok, az orvosok csak az utóbbi években értették meg hatásukat.

„Ezek a jelenségek korábban is előfordultak, de teljes homály fedte eredetüket.” – állítja Orentreich. „Senki nem sejtette, hogy az immunrendszer lehet felelős a haj hullásáért. Elég csekély tudás állt rendelkezésre – ha egyáltalán állt rendelkezésre – az immunrendszerrel kapcsolatban.” Másrészről a félelem, a sokk, vagy a gyász mind olyan dolgok, amik az agyra terelhetik a gyanút. Ez talán magyarázat arra, miért játszanak az érzelmek olyan nagy szerepet a hirtelen őszüléssel kapcsolatos történetekben.

Egy 2008-ban megjelent cikk szerint az első (a Talmudban – zsidó irodalom gyűjteménye) dokumentált hirtelen őszülés Kr. u 83-ban történt. Az áldozat egy, a fő izraeli főiskola kinevezett vezetője, egy 17 éves fiú volt. Az ő hirtelen őszülését a „megerőltető tanulás következménye”-ként írták le.

A későbbi években hasonló jelenség történt Marie Antoinette esetében is, akinek aranybarna haja feltételezhetően őszre váltott azon az estén, mielőtt fejét guillotine alá hajtotta. Sáh Dzsahán mogul sah hasonlóképp őszült meg, miután felesége elhunyt (akinek később síremlékül felépíttette a Tádzs Mahal-t). Végül Annie Oakley mesterlövész is hirtelen őszülésről számolt be, miután áldozata volt egy katasztrofális vonatbalesetnek (egy másik történet szerint hirtelen őszülésének oka a túlzottan forró fürdés volt).

A „Rémálom az Elm utcában” című horror filmben a hősnő haja megőszül, miután álmában terrorizálják. Számos beszámoló szól még hirtelen őszülésről, melyek okai között szerepel medvetámadás, meggondolatlan szerencsejáték, hajószerencsétlenség, házasságtörés, közeli hozzátartozók súlyos sérülése/halála.

Egy brit újság írt egy esetről, melyben egy 22 éves nő szemtanúja volt egy nő meggyilkolásának. Másnap a szemtanú arra ébredt, hogy szeméremszőrzetének fele megőszült. Dr. Orentreich szerint még a kifehéredett szeméremszőrzet is magyarázható autoimmun betegséggel. „Amikor a betegség megtámadja a hajat, néha a hajszálak folytatják a növekedést, csak színezőanyag nélkül.”

Ugyanakkor nem biztos, hogy az alopecia areata az egyetlen magyarázat az őszülésre. Kutatók, akik tanulmányozták a jelenséggel kapcsolatos eseményeket, hisznek abban is, hogy a hirtelen színváltást okozhatta egyszerűen egy befestett haj kimosása is.

Ahogy Dr. Orentreich állítja „Ha ma befested a hajad, aztán leállsz a festéssel, akkor hetekbe, hónapokba telik, mire megjelennek az ősz hajszálak. Viszont évekkel ezelőtt a hajfestékek nem voltak ennyire tartósak, mint napjainkban. Talán ez is lehet egy magyarázat.”

(M.M - MSN)

Kapcsolódó címkék

haj