fogyás
#Testi problémák

Zsírégetés padlógázzal

2010.10.06.
2 perces olvasási idő

A zsírégetést megcélzók számára jó hír, hogy a széles körben elterjedt vélekedés – miszerint a szervezet zsírégető folyamatai csak az edzés első harminc perce után indulnak be – óriási tévedés! Szervezetünk már kis fizikai igénybevétel esetén is mozgósítja zsírraktárait, amennyiben szükséges.

A fogyással kapcsolatos alapvetések közé tartozik, hogy a látványosan rövid idő alatt hasonlóan látványos fogyás ígérete csakis hamis ígéret lehet. A fogyáshoz idő kell – főleg, ha a jojo-effektust el akarjuk kerülni. Van azonban néhány tipp, amellyel a zsírégetést könnyíthetjük meg.

Fontos leszögezni, hogy a szervezet viszonylag nagy zsírégetése mellett sem garantált, hogy a zsírrétegek apadni kezdenek, és a mérleg is kevesebbet mutasson. A fogyáshoz mindenek előtt az szükséges, hogy kevesebb kalóriát kell bevinnünk, mint amennyit szervezetünk felhasznál. S mindezt hosszú távon. A kellően hatékony edzés során elpusztított kalóriákat ne pótoljuk tehát két- vagy háromszoros mennyiségben, mert a szükségesnél nagyobb energia-bevitel – zsírégető trénig ide vagy oda – hízáshoz vezet.

A napi negatív energiamérleg mellett arra is külön figyelmet kell fordítani, hogy elég folyadékot – lehetőleg vizet, minimum 2,5 liter mennyiségben – fogyasszunk. Vízhiányos állapotban a test anyagcsere folyamatai – és így a zsír-anyagcsere is – csak lassan mennek végbe. A bőséges vízfogyasztásnak emellett még az a jótékony „mellékhatása”, hogy mintegy 100 kalóriával nő a szervezet energiafelhasználása, s emellett éhségérzetük is csillapodik.

A zsírégetés nem működhet edzés nélkül. Ha a tréning zsírfelhasználó hatását növelni akarjuk, a testmozgás közben iktassunk be olyan periódusokat, amikor a végzett testmozgást teljes erőbedobással végezzük: ha például a futást választottuk, rendszeres időközönként tervezzünk be egy-egy sprintet is. Kanadai kutatók felfedezése szerint ugyanis az ilyen intervallumokra osztott edzés során mintegy 36 százalékkal magasabb a zsírégetés mértéke, mintha végig ugyanazzal az erőbedobással mozognánk.

A kutatásban részt vevők heti három alkalommal egy-egy órát kerékpároztak, amely során négy sprintelési szakaszt két lazább követett, s mindezt tízszer ismételték. Az ilyen jellegű edzést alkalmazók esetében messze hatékonyabb volt a szervezet energiafelhasználása, mint az ugyanennyi időt, ám kiegyensúlyozott tempóban tekerők esetében.

A mechanizmus hasonló az autózáshoz: ha jobban nyomjuk a gázt, nem csak messzebb megyünk, hanem a motor is több üzemanyagot használ fel, ennek megfelelően, ha szervezetünktől is nagyobb tempót várunk el, több kalóriányi zsír égetünk el.

Míg sportolóknak viszonylag nagy mennyiségű szénhidrátra van szükségük a nagy teljesítmények eléréséhez, a fogyni vágyók esetében tanácsosabb – amennyire csak lehet – redukálni az energiabevitel e forrását. Ez azért szükséges, mert akármilyen csekély mennyiségben elfogyasztott szénhidrát – a szervezet reakciójaként termelt inzulin miatt – blokkolja a zsír anyagcseréjét.

Az edzések során – főleg, ha a korábban említett intervallumos technikát is alkalmazzuk – csúcsra járathatjuk szervezetünk saját zsírraktárainak használatát, ha a mozgáshoz szükséges energiát nem szénhidrát-bevitellel biztosítjuk.

Ha tehát optimalizálni akarjuk a zsírégetést, a testmozgás előtt két órával nem ajánlott tehát az evés, s főleg a szénhidrátok fogyasztása kerülendő (ide számítanak az üdítőitalok is!).

A hatékony fogyás stratégiája lehet tehát a sok-sok testmozgás, kellő mennyiségű folyadék-fogyasztás és a szénhidrát-alapú helyetti fehérjében dús étrend, amely mellett azonban a csökentett kalóriabevitelre is figyelni kell!

(forrás: Fókuszban a Nő)

Kapcsolódó címkék

izzadás